Meningarna spreds som en löpeld på internet. Charles Moore, mörkblå skribent i Europas mest marknadsvänliga land Storbritannien, gav vänstern rätt i den största frågan av alla: marknadsekonomin.
”Ett av vänsterns stora argument är att det som högern kallar ”den fria marknaden”, bara är lurendrejeri. De rika har skapat ett globalt system som tillåter dem att samla kapital och betalar det lägsta möjliga pris för arbete. Resultatet är att friheten bara gäller dem själva/…/politiken, som påstår sig sträva efter att berika de många, är i själva verket i händerna på de bankirer, mediamoguler och andra magnater som styr och äger allt.”

Sådana vänsterpåståenden har Charles Moore, inflytelserik skribent och en gång redaktör på The Telegraph, avfärdat hela sitt liv. Nu konstaterar han att världen faktiskt ser ut som i en satirteckning i Proletären: spekulanter och banker spelar bort sina pengar och får genast nya av staten. Maktlösa medborgare får betala priset.
Moore fick medhåll från en annan ärkekonservativ skribent i Tyskland, Frank Schirrmacher, som konstaterade att det inte är konstigt att traditionell vänsterkritik av kapitalismen hörs allt oftare – eftersom den behövs!

Den här debatten har pågått ett tag. Några av USA:s mest kända miljard­ärer, Bill Gates, George Soros och senast, Warren Buffett har exempelvis drivit en kampanj för att staten ska beskatta och reglera dem hårdare. Det nya är att tonen börjar bli panikslagen, eftersom politikerna inte verkar begripa att det krävs radikal förändring.
Skälet är inte att de har gått över till vår sida. De kommer inte plötsligt börja gå i första maj-tåg eller skänka bort alla sina pengar till Kommunals strejkkassa.

Vad det handlar om är att fler och fler i borgerligheten förstår att finanskaoset hotar dem själva. Väl fungerande företag sopas undan. Strävsamma borgerliga skattebetalare blir skuldsatta för generationer. Borgerligt styrda länder går under. Och allt på grund av intressena hos mindre än en procent av befolkningen, finanskapitalet. Det är inte logiskt att ha det på det sättet.

Vi ser början på en strid mellan en absolut majoritet av medborgarna, oavsett om de kallar sig höger eller vänster på den ena sidan och en liten minoritet, finanskapitalet på den andra. Den kommer att förloras av den lilla minoriteten, och det är bra.

JA
Facket i USA omfamnar Occupy-rörelsen.

NEJ
Aftonbladets känsla för vad som är ­glas­klart.