Trots vårdskandalen på äldreboendet Koppargården i Vällingby är Margareta Sööder övertygad om att Carema Care kommer att bli bäst, även om det blir tufft.
– Vi har redan bra verksamheter runt om i landet med närstående och medarbetare som hejar på oss. Allt som står i tidningarna är inte sant, säger hon.
Margareta Sööder är luttrad. En gång i tiden startade hon företaget Privatomsorg. Det köptes upp av ISS Care, som 1997 blev rikskänt för vanvården på Polhemsgården i Solna. Idag drivs Polhemsgården åter privat, av Förenade Care. ISS Care har blivit en del av vårdbolaget Aleris, som just nu tävlar om att få driva S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Margareta Sööder 
Margareta Sööder,
personalchef Carema.
 

KA har tidigare skrivit

om hur Carema Care drar ner på personal. På äldreboendet Vintertullen i Stockholm hade det blivit 48 färre helårstjänster om Carema Care fått ta över. Attendo vann i anbudsupphandlingen med ”bara” 27 färre tjänster.
Hur kan man bedriva bra vård med så låg bemanning? Personal, inte bara på Koppargården, har larmat om att de är underbemannade.
– Vi vet sällan vilken bemanning den tidigare konkurrenten har. Bemanning styr inte allt. Kvalité beror även på hur man använder tiden på arbetet, inställning till jobbet och vilket ledarskap som finns.
Hon säger att kommunerna bestämmer olika om bemanning.
– I vissa fall har vi låg bemanning men följer alltid avtalen. Andra gånger har vi högre bemanning. Vi kommer att titta på bemanningen i alla verksamheter i landet och komplettera den, oavsett avtalen.
På Koppargården fastställde kommunen bemanningen inför upphandlingen.

Men följer ni avtalet på Koppargården, när personalen även ska städa och sköta tvätt?
– Ja. Uppdraget från kommunen är att även städa hos de boende för att de ska slippa ha så många olika personer omkring sig. Tidigare höll kommunen med landstingslakan. Nu har de boende egna lakan, som i ett hem. Det ingår i uppdraget att tvätta dem.

Ger kommunerna er för låg ersättning?
– Vi avstår ibland från att lägga anbud på grund av det. Men har vi tagit på oss ett uppdrag ska vi fullfölja det. Vi måste rätta till misstagen.

Hur tänkte ni när ni gav chefer bonus för att banta kostnader?
– 40 procent har varit baserat på kvalité och 60 procent på ekonomi, tillväxt och att de hållit sin budget.

Snittet för en verksamhetschef har varit 13 000 kronor per år. Det är inga miljonbonusar. Vi har tagit bort all bonus, även för VD:n.
Hon berättar att riskkapitalföretagen satsar ganska mycket pengar. Så för dem är det viktigt att Carema Care levererar kvalité, så att de kan sälja företaget fördelaktigt och få vinst. Hon är en av de små delägarna men tjänar inget förrän företaget säljs vidare.

Hur ska undersköterskor känna sig motiverade att jobba hos Carema Care?
– Projektet med mönsterarbetsplatser, som vi haft tillsammans med Kommunal, har i allmänhet fungerat bra. Undersköterskor måste vara delaktiga, kunna påverka och tycka att det är kul att gå till jobbet. Det skapar kundvärde, och i slutändan en vinst för ägarna, när de säljer företaget.

Carmea Care fick betala nära tolv miljoner kronor i vite för att inte ha utbildat personalen på Koppargården. Varför har ni inte gjort det?
– Vi fick ta över outbildad personal från kommunen. När vi lade märke till att vi inte utbildat slog vi själva larm och betalade böterna.

Hur känns det att jobba på ett företag, där ni kallas för välfärdens vandaler i media?
– Det är fruktansvärt, framför allt så orätt mot alla 13 500 anställda i Carema Care, varav 300 på Koppargården.

Vad händer nu på Koppargården?
– Vi vet inte ännu, men ingen anställd blir utan arbete, när kommunen tar över. I övrigt kommer vi att inom en vecka presentera ett tiopunktsprogram med konkreta åtgärder för att förbättra äldreomsorgen. Vi tycker också att privatanställda ska omfattas av samma lagstiftning som de offentligt anställda. I väntan på det har vi kallat Kommunal till förhandlingar för att teckna avtal om meddelarfrihet.

ID: Margareta Sööder

Yrke: Personalchef på Carema
Ålder: 55 år
Bor: I Järfälla

Carema består av Carema Care och Carema Sjuvård. De är dotterbolag till Ambea, som i sin tur ägs av riskkapitalföretagen Triton och KRR.