Hon föddes mitt under oktoberrevolutionen 1917 och grundade Nueva Cancion rörelsen, vars brännande aktuella innehåll om rättvisa, fattigdom, demokrati och socialism fick ett fäste först i Chile och sedan i resten av Latinamerika under 60-talet.
En av de mest kända sångarna var Victor Jara, som dödades vid den fascistiska statskuppen i Chile 1973. Många musiker tvingades i exil eller dödades av Pinochet och hela musikgenren censurerades och förklarades laglös.
Violeta gick sin egen väg. Uppväxt i en fattig familj i Biobio-regionen i södra Chile. Hon komponerade sin första låt redan som tolvåring, och flyttade till Santiago som femtonåring for att spela folklore tillsammans med sin syster Hilda.

Jag har forsökt ladda ner filmen på pirathemsidor i Sverige utan att lyckas. Jag hoppas att den snart kommer till bio Zita eller någan av de andra biograferna i Sverige snart, detta är en av de mest gripande filmer jag någonsin sett.
Violeta se fue a los cielos är ingen biografi. Snarare är det en samling anekdoter och episoder uppselade i en icke kronologisk ordning ur hennes händelserika liv där gladje blandas med sorg i en oseparerbar ström. Jag är lycklig att jag rest förbi Chile om bara för att se denna film. Mer om min vistelse i Chile i en annan artikel. Jag hoppas få upp min intervju med studenterna pa Universidad de Chile och några foton frön det ockuperade Universidad de Santiago de Chile. Hit vill jag återvanda.

Kanske kan Kommunal i Sverige ordna en filmvisning av Violeta se fue a los cielos, i sammarbete med Folkets bio? Fler förtjanar att lära sig om Violetas underbara men korta liv och vad hon lämnade efter sig: Hopp, glädje och sorg blandat till en enda konstform som inte går att beskriva med ord. Jag har bara gråtit två gånger i mitt liv nar jag sett på film, och båda var under denna film.