Tommy Waidelich är ekonomisk–politisk talesperson för Socialdemokraterna. Han vill ha en omedelbar stoppskrivelse, som läggs fram till riksdagen.
Bakgrunden är att utländska riskkapitalföretag lånar ut pengar till sina bolag i Sverige och tar ut väldigt höga räntesatser. På det sättet flyttas pengarna från det svenska bolaget till utlandet.
Vårdbolagen Attendo, Carema och Capio ägs av riskkapitalföretag med säte i skatteparadis.
Caremas delägare Triton har på det viset skapat ett skatteavdrag värt 495 miljoner kronor årligen, enligt Dagens Industri.
– Vi kan inte vänta flera år på att sätta stopp för detta, säger Tommy Waidelich.

Även finansminister Anders Borg (M) anser att det inte ska gå att trixa undan vinster på det här sättet. Under våren har han gett Skatteverket i uppdrag att utreda en stopplag, men den skulle träda i kraft först år 2013.
Andra länder ligger långt före. Holland har sedan 2008 ett regelverk. Även Danmark har bättre lagstiftning och avtalsbegräsningar, som inte tillåter hur stora avdrag som helst.
Tommy Waidelich säger till KA att han inte tycker att riskkapitalföretag har i vården att göra.

Malmö kommun är inne på att inte låta riskkapitalföretag vara med och lägga anbud. Men det är oklart om de kan göra det enligt den nuvarande lagstiftningen.
– Är det inte möjligt bör man ändra på lagen. Men vårt viktigaste mål nu är att se till att vinsterna återinvesteras i vården, säger Tommy Waidelich.
Han tycker också att regeringen ska sluta att dra meddelarskyddet för privatanställda i långbänk utan snabba på att införa det.
Och kommunpolitikerna ska ha större möjlighet att handla upp och själva välja vilken äldreomsorg de vill ha, i stället för att regeringen ska tvinga på dem LOV, lagen om valfrihet.
– På lång sikt krävs det en diskussion om hur vi skapar ytterligare resurser till äldreomsorgen, hur välfärden ska bekostas, säger han.

Meddelarskydd är en rätt att lämna upplysningar till bland annat media. En meddelare har rätt att vara anonym, kan inte straffas och ingen får efterfråga var uppgifterna kommer ifrån. Men än så länge gäller meddelarskyddet endast offentligt anställda.