För sjunde året i rad ordnas kulturveckorna i Stadsdel Centrum. Det händer inte bara saker på boendena, utan de gamla som fortfarande bor kvar hemma kan också få exempelvis diktuppläsning hemma i vardagsrummet. Det är ett stort och varierat program: inhyrda musiker och kakbakning trängs med räkfrossa, skrivkurser och kända föreläsare som professorn Bodil Jönsson.

Dagens tema på Vrångö och Styrsö är 40- och 50-tal.
Aktivitetssamordnaren Carina Byhlin Andreasson har tagit på sig en prickig blus, hatt och sminkat läpparna röda:
– Det handlar om att bju på sig när man jobbar med människor, säger hon när vi får en pratstund på boendets kök.
Personalen lagar all mat själva och  medan Barbro spelar upp ”Swing it magistern” inne i allrummet sätter undersköterskan Maria Hagstedt på potatisen. Till den blir det levergryta, allt för att det både ska höras, dofta och smaka 40-tal.

Landalahus äldreboende

Nästan alla boende har fått sätta på sig en hatt från den eran, för att öka på tidskänslan. Men när Paula Hestad Andreasson frågar Märta om hon kanske vill ha en hatt får hon en snabb replik:
– Nej, det vill jag inte!
Men de flesta av de gamla verkar njuta av underhållningen och vi får en pratstund med Gun Ryberg, som bor på avdelningen:
– Det här är roligt! Det är ju sånt man har upplevt när man var ung och man känner ju igen låtarna.

Arbetsplatsombud på avdelningen är Anne Schröder. Hon säger att just igenkännandet är bland det viktigaste på en demensavdelning. På ett äldreboende där vardagen annars innebär stress och där Anne numer är ombud för över 100 kommunalare, kan ändå kulturveckorna ge lite andrum.

Kulturfestival

• Cirka 350 programpunkter.
• Pågår 7 till 18 november.
• På äldrebonden såväl som i de äldres egna hem i stadsdelen Centrum i Göteborg.
• Inte bara professionella kulturarbetare, utan också volontärer och anställda själva.
• Arrangörer är staden, Folkuniversitetet, Göteborgs Symfoniker, Röhsska museet och Burgårdens utbildningscentrum.