Jag hade fördelen att kunna träffa en av studentledarna, Carolina Zapata från Valparaíso i somras i Stockholm, och fick förstahandsinformation om hur kampen utvecklats i Chile när jag skrev en artikel tillsammans med Arne Johansson för Offensiv.

Arne och Carolina Arne och Carolina.

Sedan i mars har universiteten ockuperats, och arbetare har flera gånger gått ut i sympatiaktioner och generalstrejker till stöd för deras krav. Studenterna kräver avgiftsfri utbildning med kvalitet, istället för dagens dåliga standard som dessutom kostar flera arbetares årslöner att skrapa ihop inträdesavgiften för. Rörelsen tog riktig fart i april när polisen misshandlade föera studenter, och i flera månader har universiteten ockuperats tillsammans med samtliga gymnasieskolor i hela landet.
Polisen, vars brutala metoder sitter kvar sedan Pinochetdiktaturen, har gjort sitt yttersta för att förtrycka studenternas kamp. Men solidariteten är hårdare än polisens batonger.

Strejk Chile 
Strejk Chile 
Strejk Chile 
Santiagos Universitet 

Under juli strejkade

45 000 gruvarbetare tillsammans med hamnarbetare och andra grupper till stöd för studenterna. Studenterna i sin tur adopterade gruvarbetarnas krav på förstatligande av kopparindustrin, och byggde därmed en viktig bro mellan arbetare och studenter. Vinsterna inom kopparindustrin, menar studenterna, kan användas för att betala avgiftsfri och kvalitativ utbildning för alla landets unga, istället för som idag, samlas i kapitalets aktieportföljer.

Carolina Zapata, studentledare på universitetet i Valparaíso, var med förra onsdagen 9 november när budgetförhandlingarna började i parlamentet. Hon deltog inte i förhandlingarna, utan i de protester med över 100 000 studenter som omringade kongressbyggnaden. Polisen gick till våldsamt angrepp mot ungdomarna. Polisen gick till attack med chockgranater, tårgas, batonger, hästar och vattenkanoner. Men ingen dog denna gång. Manuel Gutierrez, en sextonårig demonstrant, skjöts till döds den 29 augusti, när karabinjärerna, den fruktade och hatade polisstyrkan, gick till övervåld mot studentprotesterna.
Men istället för att skrämma studenterna till tystnad, har rörelsen vuxit efter detta.

Efter novemberlovet har nu universiteten öppnat igen, och i och med det också ockupationerna börjat om på universiteten. Först ut är Universidad de Santiago, USACH, som ockuperades redan första dagen den 10 november. Trots karabinjärernas försök att bryta ockupationen är universitetet fortfarande ockuperat.

Idag klockan tolv anländer jag till Chile för att se rörelsen med egna ögon och kanske få en pratstund med studenter och arbetare som är involverade i kampen på Santiagos Universitet, om jag kommer förbi polisavspärrningarna.