Skandaler kan poppa upp var som helst, tror hon, eftersom kommunpolitikerna satsar för lite pengar på äldreomsorgen.
– De lutar sig tillbaka i stolarna och tar inte sitt ansvar.
Under de ett och ett halvt år Annelie Nordström varit ute och träffat medlemmarna har hon aldrig upplevt att de säger att de har tillräckligt med bemanning, vare sig det gäller kommunanställda eller privatanställda.
– Det är alltför tungt jobb och för lite personal.

Kommunal har ett samarbete med Carema om mönsterarbetsplatser och har lovordat den satsningen. Har ni blivit förda bakom ljuset?
– Vi var lite imponerade av att Caremas ledning har haft en hög ambition att utveckla mönsterarbetsplatser. Men vi har fått signaler om att det inte riktigt blev de framsteg vi förväntade oss. För en månad sedan meddelade vi Carema att vi inte avser att fortsätta med samarbetet, förrän vi säkerställt att det ger bra resultat för Kommunals medlemmar.

Modellen med mönsterarbetsplatser ska utvärderas, inte bara när det gäller Carema.
– På vissa håll har det fungerat bra, på andra håll inte alls, säger hon.
Carema ägs av riskkapitalföretag. Håller du med Håkan Juholt att sådana företag inte ska få äga vårdbolag?
– Jag är allmänt skeptisk till riskkapitalföretag, men det är väl opportunt att bara kasta sig ut och säga det. Man måste se lite djupare på detta och på politikernas ansvar.
Hon tillägger att om kommunpolitikerna inte tycker att det är bra med riskkapitalbolag är det inget som tvingar dem att träffa avtal med dem.

KA har talat med undersköterskor, som varit kritiska till vården på Koppargården, men inte vågat träda fram med namn. Tycker du, precis som äldreministern Maria Larsson, att de borde ha mer civilkurage?
– Hennes uttalande är löjligt. Privatanställda har inte det meddelarskydd som offentligt anställda har. Och inte ens visstidsanställda inom kommunen vågar säga vad de tycker, för då slutar arbetsgivaren att kontakta dem.
Hon påpekar att Carema säger sig ha meddelarskydd för sin personal men har inte träffat avtal med Kommunal om detta. Det har endast Capio.

Annelie Nordström tycker att det är obegripligt att inte socialdemokraterna tog chansen att lagstifta om meddelarskydd för privatanställda när de var i regeringsställning.
– Men lika obegripligt är det att Maria Larsson kan sitta på häcken i fem år och inte göra något åt det. Hon är ännu mer ansvarig, för hon vill ju dessutom driva på att det ska vara alltfler enskilda företag.
– Vi driver på lagstiftning. Meddelarfriheten är den bästa livlinan för att hålla bra kvalité inom vården.