Thousands of Ohioans Mobilize to Urge ‘NO’ Vote on Issue 2 Fackens protester hjälpte i Ohio.

– Det här är en omfattande seger för arbetande familjer i Ohio och runt om i landet, kommenterade Richard Trumka, president i AFL-CIO (motsvarande LO-ordförande).
Lagen som inskränkte den fackliga förhandlingsrätten och förbjöd dem att strejka infördes i mars i år av den republikanske guvernören i Ohio, John Kasich och påverkade 360 000 offentliganställda. Anledningen sades vara att lagen skulle spara pengar.

Men lagen väckte fackens och många medborgares vrede. På bara några veckor lyckades fackföreningsrörelsen samla in fler än 1,3 miljoner underskrifter som alla krävde en folkomröstning om lagen.
När opinionsundersökningar visade att en majoritet av befolkningen i delstaten var emot lagen erbjöd guvernör Kasich en kompromiss, men svaret från arbetarrörelsen var nej. De ville ha en folkomröstning och en folkomröstning blev det.

 

Veckan innan knackade fackligt aktiva och volontärer på nästan 500 000 dörrar för att få människor att gå och rösta.
Ohiobornas besked vid valurnorna blev tydligt – 63 procent lade sin röst mot lagen.
Facket lyckades få med sig en stor del av befolkningen mot guvernör Kasichs förslag genom att ställa dem mot skattelättnaderna för de rika. Argumenten hämtades bland annat från den världsomspännande ”Occupyrörelsen”, som i Richard Trumkas uttalande efter omröstningen:
– Ohiobor med olika bakgrund och från alla olika partier förkastade den galna åsikten att de 99 procenten – sköterskor, broinspektörer, brandmän och socialarbetare – har orsakat den ekonomiska kollapsen.

Många tror att valresultatet i Ohio – som är en så kallad ”swing” stat som pendlar mellan att rösta på republikaner och demokrater – stärker president Barack Obamas chanser inför det amerikanska presidentvalet 2012.
Flera delstater i USA, som Texas och Virginia, förbjuder kollektivavtal och andra har lagar som inskränker möjligheterna. I delstaten Wisconsin hoppas fackföreningsrörelsen nu få till stånd en folkomröstning liknande den i Ohio mot en liknande lag.