– Jag har alltid varit en lugn och sansad person. Men när jag känner ”oh gud vad jag är stressad”, då kan jag stanna och tänka några minuter, och automatiskt blir man mycket lugnare, säger Fatemeh Khani.
Breathworks-metoden är specialiserad på smärta och sjukdom, men kan också användas mot stress. Och det var stressen som gjorde att Fatemeh anmälde sig till kursen.
– Jag kände stress på jobbet. Jag behövde gå en kurs där man lärde sig hantera stress.

När Fatemeh anmälde sig hade hon aldrig hört talas om vare sig mindfulness eller Breathworks, men hon provar gärna nya saker.
Två från varje arbetsgrupp fick gå och kursen var fem eftermiddagar. Redan första gången kändes det jättebra, tycker Fatemeh.
– Det var väldigt lugnande att gå efter jobbet, efter all stress. Mariannes (kursledarens) röst gör att man slappnar av, den går in i hjärtat och själen på en gång.

På kursen fick de göra olika andnings- och avslappningsövningar. De fick en cd med inspelade övningar, för att kunna öva hemma.
– I början gjorde jag det, och det var perfekt, säger Fatemeh.
Men sen blev det för henne som för så många andra: En tid efter kursen blev det inte längre av att göra övningarna.

Ändå har mycket från kursen blivit kvar i hennes kropp och hjärna. Hon märker tidigt när hon börjar stressa upp sig, och hon kan snabbt lugna ner sig igen genom att stanna upp och tänka efter ett kort tag.
Och hon kan meditera samtidigt som hon gör andra saker. Till exempel när hon sitter och äter, även om det är andra där.
– Man har något med sig från kursen, jag tror alla har det. Att man ska tänka efter, känna efter. Jag kanske inte tänker på cd-skivorna på flera månader, men det är något som sitter i hjärnan utan att man tänker på det själv, säger Fatemeh.
Fatemeh Khani har också använt metoden för att hjälpa en dam hon jobbar hos, som ofta blir väldigt stressad.
– Hon sa att hon levt med stressen hela livet. Jag gjorde faktiskt lite övningar med henne. Hon tyckte det var jättebra, berättar Fatemeh.
Men det är inte bara den dam­en som har haft nytta av att Fatemeh gick kursen. Hon märker att alla hon jobbar med blir lugnare när hon själv är lugn.

Obehag och smärta minskar

Studier visar att personer som utövar mindfulness känner mindre obehag av smärta.
En kort tids övning räcker långt: Efter fyra dagars träning minskade obehaget med 57 procent och smärtupplevelsen med 40 procent, enligt en amerikansk studie.
Det går att mäta skillnader i hjärnan mellan personer som inte mediterar och personer som mediterat länge.

Öva själv! Så får du uppmärksamhet i nuet:

Lägg märke till vad du upplever just nu. Hur känns tidningen i dina händer? Är dina axlar spända eller uppdragna? Är magen mjuk eller spänd? Hur känns det när du riktar uppmärksamheten mot de här områdena? Slappnar de av lite grand?
Lägg märke till hur din kropp känns mot underlaget, utan att komma med några omdömen om din upplevelse.
Hur känns andetaget i din kropp? Vilka ljud och dofter är du medveten om? Hur många färger kan du se?
Se om du kan bära med dig uppmärksamheten under resten av dagen, och vara alert, engagerad och nyfiken på dina upplevelser.