Samtalen, som finansminister Anders Borg (M) flaggade för redan för några veckor sen, har väckt ont blod redan innan de startat. Bland annat så sågade LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin i en intervju med Kommunalarbetaren Anders Borgs utspel om att en morot för facken att gå med på vissa åtgärder skulle kunna vara höjd a-kassa. Hon sade också att inbjudan borde komma från statsministern.

Men någon sådan inbjudan har inte kommit, utan brevet är skickat från finansdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet. Under samtalen kommer, förutom Borg, också arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att delta.
Och tvärtemot mot LO-ordförandens önskemål listar Borg redan nu vad parterna ska diskutera.
Bland annat vill han prata om omställningsregler och lönestrukturer som kan bidra till att öka sysselsättningen och sänka arbetslösheten. Borg önskar sig breda överenskommelser som underlättar för unga, utrikes födda och äldre att komma in på arbetsmarknaden.