KA AVSLÖJAR

Kvinnor får bättre föräldratillägg

2011-11-09
Många kommunalare har rätt till extrapengar från arbetsgivaren när de är föräldralediga. Men avtalen är ofta anpassade till tiden pappan är hemma, bara någon månad.
Läs mer

Så säger ditt avtal

2011-11-09

Läs mer

Kommunal: ”Männen har valt högre lön i stället”

2011-11-09
Kommunalare i typiskt manliga yrken har sämre ersättning under föräldraledigheten. Men det kan bero på att männen själva valt det, menar Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Läs mer

PÅ JOBBET

Sofi tar färjan till jobbet

2011-11-09
Vågorna går två meter höga. Vi har lämnat Norrfjärden och är på väg ut till den ensliga Holmön, en mil bort från fastlandet.
Inne på däck sitter undersköterskan Sofi Berggren. Hon är sjösjuk. Men ut måste hon, på Holmön ligger hennes jobb.
Läs mer

REPORTAGE

”Att läsa och skriva är grunden i en demokrati”

2011-11-09
Många av dem har gått i flera år på svenska för invandrare. Men det är först nu som kvinnorna lär sig att skriva sina namn och läsa alla papper som barnen får med sig hem. Och framför allt: De har fått bättre självförtroende.
På Livstycket i Stockholms­förorten Tensta är det en mänsklig rättighet att kunna läsa och skriva.
Läs mer

LIV & HÄLSA

”Många i vården vågar inte berätta om sexövergrepp”

2011-11-09
När den gamla kvinnan våldtogs på demensboendet, trotsade de chefen och ringde polisen. Efteråt ramlade samtalen in från kollegor i hela Sverige som också sett, men känt sig maktlösa. KA har träffat två undersköterskor som i somras vittnade i rätten mot en av sina vårdtagare.
Läs mer

Viktigt att varva ned efter arbetet

2011-11-09
Är du sönderstressad? Gör som elitidrottsmannen och varva ned. Lägg tid på återhämtning så undviker du utbrändhet och mår bättre i din vardag.
Läs mer

KULTUR

Serier fulla av Liv

2011-11-09
Hon är hyllad som en av våra bästa serietecknare.
För Kommunalarbetaren berättar Liv Strömquist hur hon började teckna. Och om hur Blubby egentligen kom till.
Läs mer

KOLUMN: CAROLINA JEMSBY

Apartheid anno 2011

2011-11-09
Jag förstår inte vad hon säger, men jag förstår att hon tar alldeles för lite betalt. ”Nej, nej”, protesterar jag och skjuter lite mer pengar över bordet. Hon ler och försöker i?stället ge mig ytterligare en olivtvål.
Läs mer

DEBATT

Sänkt bemanning ökar vinsten

2011-11-09
Stoppa vinstuttaget inom äldreomsorgen, annars får vi se många fler skandaler liknande Koppargården, skriver Lars Ohly, partiledare (V).
Läs mer

Vidareutbildning för sin egen skull?

2011-11-09
Jag läste i KA att en vidareutbildning sällan leder till fast jobb eller högre lön. Det gäller utbildningar som fördjupar tidigare yrkeskunskaper.
Läs mer

LEDARE

Hemmafrudröm med regeringsstöd

2011-11-09
”Nästan hälften av Sveriges mammor vill vara hemmafruar.” Nyheten trumpetades ut efter att en sajt frågat sina medlemmar: kvinnor med barn under 18 år. Men intresset visade sig vara lika stort hos de män som Aftonbladet.se frågade några dagar senare.
Läs mer

VECKANS BLOGGARE: BILBO GÖRANSSON

Valfeber

2011-11-09
56% röstade på oppositionen i första valomgången, skriver Chapa 4 i sitt informationsblad. Nu gäller det!
Läs mer

PÅ WEBBEN IDAG

Regeringen bjuder in parterna

2011-11-09
Regeringen bjuder in arbetsmarknadens parter till samtal om åtgärder på arbetsmarknaden för att pressa ner arbetslösheten.
I ett brev bjuds LO, TCO, SACO och Svenskt Näringsliv in till samtal under november månad.
Läs mer

Nytt nätverk för bättre demensvård

2011-11-09
De ger stöd åt personer med demens, deras anhöriga och personal. Berit Andersson och Karin Andersson i Enköping har startat ett nätverk för demensvårdsutveckling. Hittills har över 50 personer landet runt gått med i nätverket. De har också haft en första träff.
— Det vi insåg under träffen var vilket stort behov vi har av att träffa varandra och utbyta erfarenheter och kunskaper, säger Berit Andersson, undersköterska och demensvårdsutvecklare.
Läs mer