Det är alldeles vansinnigt varmt och vansinnigt vackert och vi är i byn Yanoun på Västbanken i Palestina. Utanför olivtvåltantens hus står en svart sydafrikansk man och spanar sammanbitet mot kullen mittemot. Där uppe ligger två hus, bredvid en slags mini-militärförläggning.
”Bosättarna åker ofta igenom byn på kvällarna, eller tidiga morgnar, beväpnade med M16-automatgevär,” berättar han. ”Barnen blir rädda och har svårt att sova.”
Yanoun solar sig på en slänt, omgiven av oliv- och mandelträd. Byn är inte stor, här bodde för tio år sen knappt 150 personer. Idag än färre; cirka 100. På kullarna runtom ligger de israeliska bosättarnas hus. Två här, tre där. Alla med vakande militärer tätt intill. Alla med automatvapen. 2002 ställde bosättarna ett ultimatum; ”Lämna, eller vi dödar er”!
 
Byn tömdes över en natt. Först då internationella följeslagare kom, vågade palestinierna återvända. Sedan nästan ett decennium bor de här i sällskap med utsända från det ekumeniska följeslagarprogrammets (EAPPI).
”Vi är grupper om fyra som stannar tre månader var,” berättar sydafrikanen.
”Men – behövs ni verkligen”? undrar jag misstroget.
”För ett år sen låtsades man att alla utlänningar lämnade byn, då tog det bara en timme innan bosättarna kom nerför kullarna med automatvapen,” svarar han. ”Och då de internationella följeslagarna kom ut på bygatan och visade upp sig, vände bosättarna tillbaka uppför kullen.”
”Det är som Sydafrika förr. Exakt samma sak, ingen skillnad.”
Han är gammal nog att ha levt under apartheid och vet hur det är att bli fråntagen sitt människovärde. Kanske är det symptomatiskt att Israel var det enda land som aldrig införde sanktioner mot apartheid-Sydafrika.

De historier jag hörde om dåtiden, under mina år i Sydafrika, tycks som nutid här. Den barriär som Israel byggt längs Västbanken, kallas här apartheidmuren. De check-points palestinier dagligen går igenom på väg mot Israel, kan bäst liknas vid boskapsfållor av värsta slag. Keep apart – håll åtskilda, var de vita afrikandernas ledord.
När vi lämnar Yanoun håller solen på att gå ner, det är magiskt vackert men vi är sena. Vår buss styr upp på en motorväg, där skyltar med Davidsstjärnan förkunnar att här, får inga araber åka. Whites only. Eller, hur var det nu?

JA
FN-organet Unesco har erkänt Palestina som egen stat.

NEJ
Det får USA att strypa allt sitt stöd till Unesco.
Money talks?