I Sverige väljs avdelningsstyrelsen av fackliga funktionärer i ett organ som kallas för representantskap. Antalet kandidater hålls nere eftersom alla känner varandra väl i representantskapet och valet avgörs egentligen i korridorerna snarare än i mötesrummet. Den fackliga traditionen i så gott som ALLA andra länder är att medlemmarna tillåts rösta både om kollektivavtal och styrelser på avdelnings- och förbundsnivå.

Sanitetsarbetarna i hela Sao Paulos delstat, en avdelning med totalt 13 000 medlemmar, ska nu få rösta om styrelse. Tidigt imorse samlades valförättarna vid en stor buss- och tågstation för att sprida ut sig över delstatens huvudstad. De som ska åka till landsorterna var tvungna att ge sig av med sina valurnor igår eftermiddag för att hinna fram till arbetsplatserna idag. Man räknar med ett högt valdeltagande.

I den förra valomgången hade oppositionen, ”Chapa 4”, inte valförättare på alla arbetsplatser. På just den plats där oppositionen inte fanns visade det sig att 300 icke-medlemmar hade röstat på sittande Chapa 1. Valfusket kunde avslöjas genom nogrann genomgång av röstlängden.

Den sittande avdelningsstyrelsen kontrolleras av det gamla stalinistiska partiet Partido Communista do Brasil, men som har uppfattats som arbetsgivarvänliga sedan de fick en ministerpost i den socialdemokratiska regeringen PT. Den ministern har nu varit tvungen att avgå för mutbrott, tillsammans med MÅNGA andra ministrar. Chapa 4, oppositionslistan, utgörs av socialister från vänstergrupperna PSOL, LSR och ett par andra som menar att facken inte ska vara beroende av varken regeringspartier eller arbetsgivare.

Eftersom delstaten är så stor och arbetarna så utspridda kommer valet att pågå i tre dagar, där arbetsplatserna turas om att ha valurnorna hos sig. På fredag vet vi vilka som vann.