Firman Vega Städ vann upphandlingen med ett timpris på 180 kronor för städning. Däri ligger alla kostnader – löner, maskiner och städmaterial.
Men det visade sig att lönerna hamnade under miniminivån i kollektivavtalet.

I fredags möttes Kommunal och Vega Städ i en förhandling för att diskutera kollektivavtal.
– De har inte för avsikt att teckna kollektivavtal i dagsläget. De sa att de inte har råd, att medlemsavgiften till arbetsgivarföreningen skulle bli för dyr och att de inte har råd att höja lönerna till kollektivavtalsnivån med det upphandlingsavtal som de har, säger Jessica Persson-Klemetsson, sektionsordförande Kommunal.
De kollektivavtalade lönerna ligger som lägst strax under 18 000 kronor, sedan tillkommer branschtillägg.
– Så då kan man tänka sig hur låga löner de har i dag. Det här är tydlig lönedumpning, kommenterar Jessica Person-Klemetsson.
Enligt henne har Vega Städ omkring 35 anställda i företaget, alla arbetar dock inte inom Enskede-Årsta-Vantör.

KA har tidigare skrivit att Kommunal har fem medlemmar i Vega Städ, och att fyra av dem har en lön som ligger under kollektivavtalets minimilön.
Att Vega Städ inte tecknat kollektivavtal har också inneburit att de anställda inte har tjänstepension och försäkringar.  Vid förhandlingen i fredags uppgav dock Vega Städ att de nyligen tecknat Fora-försäkringar för de anställda.
– Jag har inte hunnit kontrollera det, men de sa att de gjort det. Det handlar om avsättningar till pension och avtalsgruppförsäkringar för de anställda, säger Ameli Andersson, ombudsman på Kommunal.

Ärendet kommer nu att skickas till Kommunals förbundskontor där enheten för arbetsrätt och kollektivavtal bestämmer hur förbundet ska gå vidare, och om det kan bli aktuellt med stridsåtgärder.
Kommunalarbetaren har sökt Jeanette Vega på Vega Städservice samt stadsdelsnämndens ordförande Anders Hellström (M) för kommentarer, utan resultat.