Undersköterskan har hela tiden nekat till anklagelserna emot henne. Utköpet kostar enligt lag 32 månadslöner. Utöver det ska kommunen enligt en dom i arbetsdomstolen betala 120 000 kronor till henne i skadestånd för den felaktiga uppsägningen samt 62 769 kronor i ersättning för Kommunals rättegångskostnader.
– Totalt får vi betala omkring en miljon kronor för att bli av med undersköterskan, säger Lennart Eriksson.
Han håller inte med om att skattebetalarnas pengar istället borde ha använts till annat.
– Vi vill inte ha henne kvar, förklarar han.

Lennart Eriksson hänvisar till en internutredning som innehåller flera vittnesuppgifter om att undersköterskan har använt olämpliga kommentarer och har varit hårdhänt mot de äldre.
– Vi har funnit att hon inte är lämplig att arbeta inom äldreomsorgen och vi har inte andra arbetsuppgifter åt henne.
Trots detta valde Kumla kommun att i arbetsdomstolen dra tillbaka uppsägningen av undersköterskan som därmed fick rätt i sak och det skadestånd hon och Kommunal krävt.
Lennart Eriksson säger att kommunen gjorde bedömningen att de annars skulle ha förlorat tvisten.
– Enligt arbetsdomstolens praxis friar de hellre än fäller när ord står emot ord. Vi har brustit som arbetsgivare och har inte på ett tillräckligt bra sätt dokumenterat de fall där undersköterskan har uppträtt olämpligt.

I februari blir det huvudförhandling i de två mål som rör uppsägning av två andra undersköterskor i Kumla som också anklagas för att ha kränkt de gamla vid ett boende i kommunen. De nekar till alla anklagelser emot dem.
– Även här står ord emot ord men vi bedömer att chansen att få rätt i arbetsdomstolen är större. I dessa två fall har vi fler vittnesuppgifter att hänvisa till. Skulle vi förlora köper vi ut dessa också dessa två undersköterskor.

När undersköterskorna förra hösten stängdes av från arbetet och senare blev uppsagda så polisanmäldes de av Lennart Eriksson. Denna polisanmälan lades efter en tid ned.
– Åklagaren gjorde detta med motiveringen att ingen av de äldre som utsatts för kränkningarna var kvar i livet. Därför fanns ingen målsägande. Det var synd att åklagaren inte fullföljde utredningen, säger Lennart Eriksson.

Agneta Bern, jurist vid LO–TCO Rättsskydd, är juridiskt ombud för undersköterskorna och Kommunal i arbetsdomstolen.
Hon är mycket kritisk till att Kumla kommun köper ut den undersköterska som fick rätt arbetsdomstolen.
– Hon har fått rätt i domstol. Kommunen medger att den har gjort fel som har sagt upp henne. Trots denna felaktiga bedömning väljer kommunen att köpa ut henne. De tar inte sitt ansvar som arbetsgivare, säger hon.
Agneta Bern tillägger att undersköterskan inte har gjort något fel enligt svensk lag.
– Därför blir det än mer flagrant att kommunen använder skattebetalarnas pengar för att köpa ut henne.