På medicinakuten i Huddinge ligger sju patienter på sängar i korridorerna. Nyss var det kaos i ambulansintaget. Under den senaste timmen har Kia Andersson tagit ett nytt prov var femte minut. Här är missnöjet stort med den nya arbetstidsmodell som ger lägre lön. Förra veckan sa fem sjuksköterskor upp sig, och nu är det ännu fler. Missnöjet gäller även cheferna och arbetsmiljön.
– Fortsätter det så här kommer jag också titta efter nytt jobb. Men jag väntar på nya lönen som vi får den 23 december, säger Kia Andersson.

Hon har stridit mot förändringen och samlat in protestlistor. Först sa Kommunal nej till den nya modellen. Men det fanns medlemmar som ville att facket skulle skriva på, skälet är att varje individ kan välja att gå in i modellen.
Därför skrev Kommunal på ett avtal som gav 1000 kronor mer i grundlön och en viss ersättning för högre veckoarbetstid.
Men undersköterskorna på akuten får inte del av modellen som kräver att dag och natt blandas. Och på akuten har undersköterskornas nattpass försvunnit.
– Jag har en arbetskamrat som vet att hon kommer att förlora 8000 kronor. Hon har panik, hon tror inte att hon kommer att klara hyran, säger Kia Andersson.

Själv har hon inte panik. Men hon tror att hennes årsinkomst kan sänkas med 100000. Tidigare hade hon en månadslön på 26000 och fick 8000 i ob. Nu får hon 27000 och 1500-2000 i ob.
– Jag har redan handlat julklappar, det är bäst att passa på innan lönen sänks, säger Kia Andersson.
Hon berättar att de finns de som jagar extra pass för att få kvalificerad övertid. En lördag ger 3500 före skatt.
– Jag orkar inte jobba dubbla pass. Och jag blir förbannad på att man ska behöva jobba extrapass för att klara sig. Jag tror att det är stor risk att sjukskrivningarna ökar, säger Kia Andersson.
Med den nya modellen blir det stora skillnader i ob-ersättningen för undersköterskor och sjuksköterskor.
– Det blir extra orättvist på jul. Ingen undersköterska vill jobba. En sjuksköterska får 300 kronor i ob när vi får 94,30, säger Kia Andersson.
Men hon börjar känna sig uppgiven. För drygt en vecka sedan slutade hon som arbetsplatsombud.
– Jag gillar det fackliga arbetet. Men vi fick så lite av arbetsgivaren, vi kände oss så överkörda, säger Kia Andersson.

Även Vårdförbundet anser att de en längre tid har haft samverkansproblem med ledningen för sjukhuset. Lena Frejd, HR-direktör vid Karolinska, svarar på KA:s frågor i ett mail. Enligt henne pågår ett partsgemensamt arbete för att utveckla samverkan på alla nivåer.
Den nya tabellmodellen införs enligt Lena Frejd för att få en gemensam modell för ob-ersättning. Tidigare fanns 20 modeller. Hon hävdar också att den som arbetar samma typ av pass inte borde få sin lön sänkt med 8000 kronor.

Detta har hänt:

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Solna och Danderyd får en ny arbetstidsmodell som styr ob-ersättningen. Den gäller 24 avdelningar med 800 sjuksköterskor och 300 undersköterskor. Fem avdelningar återgår till avtalet med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
Tidigare fanns en poängmodell som gav ersättning per timme. Den byggde på timlönen, därför fick de med hög lön högre ersättning.
Från 1 november börjar tabellmodellen gälla. Den bygger på fasta belopp och på att dag och natt blandas. Men på flera avdelningar har undersköterskornas nattpass försvunnit, därför kan de inte gå in i modellen. I stället får de ersättning enligt avtalet med SKL.

Så mycket kan det skilja:

  Undersköterska 
(med SKL-avtal)
Sjuksköterska 
(med tabellmodell)
Fredagkväll  47,10/tim  132,60/tim
Julafton   94,30/tim  300:-/tim