”Numera  äter jag väldigt regelbundet och bra. Frukt istället för läsk.” 

Johan KarlssonNamn: Johan Karlsson
Ålder: 30 år
Bor: Karlskoga
Gör: Elevassistent och förtroendevald

Jag är en av årets KomiFormvinnare och lyckades vända en osund mathållning till en hälsosam. Om jag hann med någon lunch blev det pizza eller hamburgare. Sen vräkte jag i mig massor efter jobbet.
Numera äter jag väldigt regelbundet och bra: frukost, lunch och middag med mat typ smoothies, kyckling och lax och gärna någon frukt till mellanmål. Jag brukar också ta med matlåda till jobbet. Det är viktigt att vara förberedd.
Det var svårast att lägga av med läsk och att få in rutiner med matlagning, som funkar med sambon och våra två barn. Det handlar om planering och prioritering! Jag stressar också mycket i jobbet, så det gäller att påminna mig hur jag ska göra för att må bra. Men jag har vunnit desto mer. Framför allt mår magen bättre och jag kommer ju i alla nya kläder. Det är en oerhörd skillnad. Faktum är att jag gått ned ännu mer i vikt sen jag var med i KomiForm.

”Vi lagar all mat från grunden så att vi vet vad vi får i oss.” 

Sari NumminenNamn: Sari Numminen
Ålder: 33 år
Bor: Göteborg
Gör: Barnskötare

Tidigare åt jag väldigt oregelbundet i tron att det var ganska okej. Men KomiForm förra året lärde mig att det var det inte alls. Jag åt för lite till lunch och blev därför akut hungrig på eftermiddagen och kvällen. Jag hoppade också ofta över mellanmål.
Det är i det läget man dukar under för suget.
Nu äter jag rejäl frukost på yoghurt och fullkornsflingor eller müsli, fil med banan eller gröt.
Till mellis blir det grov macka eller frukt och till lunch och middag kolhydrater, proteiner och grönsaker enligt tallriksmodellen. Jag väljer ofta bulgur och äkta smör, grädde, och gräddfil. Inga lightprodukter.
I familjen lagar vi också all mat från grunden så att vi vet vad vi får i oss.
Det är en stor vinst att nu veta hur min kropp reagerar på olika saker. Behöver jag ändra på något gör jag det.  Jag blir tyvärr lite stressad när vikten svajar, men försöker lugna mig med att det kommer av sig självt om jag bara tar hand om mig.  

”Tack vare nya vanor orkade jag med graviditeten bättre.”

Linn HellströmNamn: Linn Hellström
Ålder: 27 år
Bor: Vännäs
Gör: Barnledig. Annars arbetslös undersköterska.

Förr åt jag varken riktig frukost eller lunch, men desto mer mackor och godis. Därför fick jag också ont i huvudet och dålig ork.
Under förra årets KomiForm började jag äta gröt eller yoghurt med bär till frukost. Sen lunch och middag på kött, fisk eller kyckling och mellanmål med frukt eller nötter.
Idag är det inte alltid lätt att äta så regelbundet som jag vill eftersom jag blev mamma till lilla Tilde för ett halvår sen. När man är gravid hamnar man ju i rena hormonstormen, som påverkar aptiten. Sen styr bebisens tider dygnet.
Jag vägde 96 kilo när jag ändrade mina vanor och gick ned sju av dem. Under graviditeten ökade jag sen med 13 kilo.
Jag kämpar på för att bli av med dem, men det får ta den tid det tar.
Tack vare nya vanor orkade jag med graviditeten bättre än jag skulle gjort annars. Jag mådde prima hela tiden och åkte både skoter och skidor. 

EvaLena Kaneberg”Jag håller vikten trots nattjobb och har fått en sundare syn på mat och motion.”

Namn: EvaLena Kaneberg
Ålder: 42 år
Bor: Enköping
Gör: Undersköterska

Förr levde jag på mackor och godis. Matvanorna var minst sagt oregelbundna, särskilt som jag jobbar mycket natt.
Sen tre år tillbaka äter jag fasta måltider och mellanmål, förstås.
Jag äter allt, men i lagom portioner och proportioner. Kol-hydraterna tar jag mest på morgonen i form av gröt, men varvar ibland med ägg och yoghurt.
I övrigt blir det mycket kyckling, fisk och grönsaker. I stället för potatis väljer jag mathavre, quinoa och råris. 
Jag jobbar mycket natt och äter då som på dagen.
Alltså frukost när jag kommer hem från jobbet, lunch när jag vaknar och middag innan jag går till jobbet. Plus fruktmellis vid 23-tiden.
Jag har lärt mig nu och det funkar. Men jag frossar loss en dag i veckan. Det måste man få göra.
Genom att ändra mina mat-(o)vanor håller jag vikten och har fått mer energi och en sundare syn på mat och motion.
Nu orkar jag ju leka med mina barn!

Marita Tunemar”Jag sa  farväl till mackorna. Mina nya matvanor är tre år gamla och håller än.”

Namn: Marita Tunemar
Ålder: 58 år
Bor: Gräsö i Roslagen
Gör: Undersköterska i hemtjänsten

Mina ”nya” matvanor är tre år gamla och håller alltså än. Men de kräver disciplin. Det är svårast stå emot mackor och kaffebröd. Men jag har gjort mitt val. Jag äter regelbundet frukost, lunch och middag och mellanmål på nötter och frukt, så jag slipper suget. Till frukost blir det havregrynsgröt och till lunch och middag grönsaker, kött, fisk eller kyckling.Efter lunchen äter jag något sött typ torkade aprikoser eller färsk frukt och förebygger då godissug efter maten.
Middagen ska vara planerad när jag kommer hem från jobbet. Annars frestar det med en smörgås för att stilla hungern… Vitkålssalladen ska vara klar och maten upptinad, så jag hinner äta före klockan 18.00. Bra om det räcker till nästa dags lunchlåda också.
Innan var jag trött och sliten och hade inga bra värden på blodfetter och blodtryck. Men med hjälp av min nya kost blev jag pigg och fick ner värdena till godkänd nivå.

KomiForm startades av Kommunalarbetaren år 2007. Sen dess har över 20 kommunalare vunnit förändringscoach Beatrice Ahlperby som personlig tränare och fått hjälp till sundare vanor och ett piggare liv!