Hela tre böcker om Kennedyfamiljen ges ut i höst. Är det befogat? Ja, säger jag. Klanen Kennedy är så nära kungligheter man kan komma i USA. Deras historia är fascinerande. Under nästan hela 1900-talet har det suttit en Kennedy i någon av USA:s olika folkvalda församlingar. Och i Vita huset förstås.
Gamle DN-korren Lennart Pehrson är en av de tre som ger sig i kast med att försöka skildra den säregna familjen. Och han gör det grundligt. Vi får följa John F Kennedys anfader Patrick Kennedy från svältens Irland till Boston arbetarslum, vi får en inblick hur Kennedyfamiljens förmögenhet byggs upp av Johns pappa Joseph Kennedy och framför allt en djupdykning i familjens politiska engagemang som slutligen leder till att USA får sin förste katolska president.
Det märks att Pehrson har ett journalistiskt förflutet. Boken är bra skriven och logiskt uppbyggd. Familjemedlemmarna avhandlas i rask takt. Lite väl snabbt kan tyckas. För om det är något jag saknar så är det lite mer personliga. Vad tänker de? Varför reagerar de som de gör? Hur hanterar de alla dessa tragiska öden som drabbar dem?
Boken ger ändå en bra inblick i Kennedyklanens historia och nutid och är egentligen också en historieskrivning om det moderna USA.
Ett litet minus till källhänvisningarna som tyvärr inte ger läsaren möjlighet att själv fördjupa sig i en intervju eller ett visst kapitel i en bok som Pehrson har använt sig av. Istället för noter är all litteratur uppradad längst bak i boken utan sidhänvisning. Trist.