– Det ska inte finnas ett motståndsförhållande mellan medlemmar och förtroendevalda, säger avdelningens ordförande Sofia Eriksson som igår reste till Piteå för ett möte med de anställda.
På äldreboendet Mogården i Piteå mår personalen dåligt efter ett beslut att flytta personal från dagen till natten. Oron är stor att dagpersonalen inte ska hinna med. Omfördelningen har dessutom lett till fler kvällspass och jobb varannan helg, protesterar de anställda.

Undersköterskorna har bett sektionen om hjälp, men är besvikna på de svar de fått.
– Vi blev uppmanade att vi skulle gå ihop, men när vi skrev ett brev och gjorde en namninsamling hände inget, säger undersköterskan Åsa Markström.
Efter två veckor kontaktade hon sektionens ordförande Agneta Nilsson.
– Hon sa att hon lämnat den vidare till politikerna, men ingen har sagt det till oss.
Enligt Åsa Markström har det länge funnits ett utbrett missnöje med facket. De anställda har riktat kritik mot timecare-systemet och nedskärningar, men tycker att de inte får något stöd av sektionen.
– Vi ser inte till dom en gång om året ens.
Mogården har inte längre något arbetsplatsombud för Kommunal.
– Det är för tungrott, man tycker inte att det händer något. Sedan känner man att det tar tid på bekostnad av jobbet och drabbar kollegorna, säger Åsa Markström.

Kommunals sektionsordförande Agneta Nilsson säger i Piteåtidningen att ”det är oförskämt” att anklaga facket för att inte göra något.
– Ibland är det så jäkla enkelt att bara gnälla och gnälla och gnälla. De borde engagera sig själva i stället, säger hon till tidningen.
Det har fått undersköterskorna att ilskna till ännu mer. Åsa Markström medger att medlemmarna borde vara mer aktiva i facket, gå på möten och rösta fram de företrädare de själva önskar.
– Facket det är vi, så är det ju. Och hade vi gått samman allihop hade vi ju kunnat rösta bort ordföranden. Men att engagera sig för bättre arbetsvillkor, det är ju det vi gör nu. Även om hon tycker att vi är en hög med gnälliga tanter så tycker jag inte hon ska uttrycka sig så mot medlemmar.

Hon får stöd av Sofia Eriksson, ordförande för Kommunal Norrbotten.
– Jag håller med om att det är olämpligt. Men vi måste reda ut vad det här handlar om.
Agneta Nilsson har även fått kritik för att hon sitter i Kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, som styr kommunen.
– Vi har pratat om det och hon ska avsluta det uppdraget tidigare än hon hade tänkt, säger Sofia Eriksson.

KA har sökt Agneta Nilsson för en kommentar. Thomas Lindström som sitter i sektionsstyrelsen säger att sektionen inte vill ge några fler kommentarer innan kvällens möte, där han kommer att delta.

Bakgrund

Kommunalarbetaren har tidigare berättat om hur anställda i Piteås äldreomsorg varit besvikna på de lokala fackliga företrädarna i sektion 4. Då gällde det kampen för att de gamla på demensenheterna inte skulle lämnas ensamma och inlåsta på natten. Personalen kände sig maktlös över underbemanningen och tyckte inte att facket hade tagit tillräcklig strid mot besparingarna eller engagerat sig på arbetsplatsen.
Efter kritik från Socialstyrelsen har kommunen beslutat förstärka nattbemanningen. Men det betyder inte att alla enheter har fått extra personal. På bland annat Mogården har ledningen istället beslutat flytta personal från dagskiftet.