Anneli Löfgren, som bor i Hoting i norra Jämtland, bestämde sig för att sluta snusa för sju år sedan. När nikotinsuget slog till gick hon ut i skogen och plockade blåbär och lingon. Till sist hade hon så mycket bär att hon tvingades hyra en extra frysbox för att förvara dem.
– I den vevan kom jag på att jag kunde koka sylt och sälja den. Men eftersom alla gör egen sylt här uppe så åkte jag till marknaden i Östersund och där blev jag av med nästan allt. 
 
Anneli fick blodad tand och fortsatte sitt experimenterande vid sylt- och marmeladgrytorna. I fjol vann hon brons i SM i Mathantverk både för sin blåbärsmarmelad, smaksatt med citron och sin viltsylt, en blandning av kråkbär, lingon och blåbär, med smak av kryddnejlika och ingefära. Och hennes lingondricka har blivit en lokal kändis.
_– När jag kokar den lägger jag alltid i en kanel- och en vaniljstång. Kanelen rundar av syran i lingonen och vaniljstången ger en mjukare smak.
 
Hon hyr in sig i kommunens skolkök, som uppfyller kravet på livsmedelssäkerhet, och njuter av att para ihop bären med nya smakkamrater. Under helger och på sommaren syns hennes stånd på lokala marknader, där hon delar med sig av recept och berättar om gamla tillredningsmetoder utan onödiga tillsatser. 
 – Jag får direkt respons på mina produkter och när någon säger ”Men gud vad gott!” så växer både självkänslan och självförtroendet.

Rosendricka

Det här behöver du:
3 liter rosblad av Vresros
4 citroner
30 gr citronsyra
15 dl socker
2 liter vatten

Gör så här: Lägg rosbladen, skivade citroner och citronsyra i en bunke. Häll på det kokande vattnet. Låt stå övertäckt i fem dagar och dra. Sila över i en kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och fyll på ren och varm flaska ända upp till kanten. Lägg flaskan så att även korken pastöriseras.
Dricks iskall med fem delar vatten eller sockerdricka.

Lingorang 
Lingondricka 

Lingorang

Det här behöver du:
1 liter lingon
1 stor apelsin
5 dl socker

Gör så här: Skölj lingonen, skölj och klyfta apelsinen. Mal lingon och den oskalade apelsinen i en kvarn eller mixer. Rör ner sockret tills allt lösts upp. Fyll i rena, varma glasburkar.
Gott som marmelad på rostat bröd, passar också som tillbehör till fläskkött.

Lingondricka

Det här behöver du:
1 kg lingon
1 l vatten
1 tsk citronsyra eller en skivad citron
4 dl socker per liter avrunnen saft
1 kanelstång
1 vaniljstång

Gör så här: Krossa bären med en potatisstöt. Blanda massan med kallt vatten och citronsyra eller citronskivor. Lägg i kanelstången, skrapa fröna ur vaniljstången och lägg i frön och stång. Låt stå svalt i ett dygn. Sila blandningen, mät saften och rör i socker. Häll upp på rena flaskor och förvara dem mörkt och svalt. Spädes en del lingondricka och tre delar vatten.
Lingondrickan passar även som måltidsdryck och som smaksättare i såser.

Prisad Blåbärsmarmelad 

Prisad blåbärsmarmelad

Det här behöver du:
1 kg blåbär
Saften av 1 citron
7 dl socker

Gör så här: Lägg bären i en kastrull och tillsätt den pressade citronsaften. Lägg gärna även ner kärnorna,  inknutna i lite gasväv eller i en tekula. Koka upp och låt sjuda i fem minuter. Tillsätt sockret och låt sjuda i 25 minuter eller tills marmeladen börjar tjockna. Häll marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Sätt på locket, vänd burkarna upp och ner, låt dem stå i cirka fem minuter innan de vänds upprätt igen. Detta för att pastörisera även locket.
En bra vardagsmarmelad, som även passar bra till en blåmögelost på ostbrickan.

ID: Anneli Löfgren 

Anneli LöfgrenÅlder: 42 år.


Familj:
Maken Kenneth och sönerna Robin, 20 år och Rasmus, 18 år. 

Bor: Hoting i norra Jämtland.

Yrke: Elevassistent som på fritiden driver företaget Valåhöjdens bär och säljer sylt och saft på marknader, till privatpersoner och ett tiotal återförsäljare.

 

 

Annelis tips

• Rensa bären noga och plocka bort alla angripna eller fula bär. Det förebygger mögel och att saften eller sylten jäser.
• Skumma av sylten eller saften med en hålslev när du kokar den. Då slipper du få ett skumlager på sylten.
• Fyll burkar och flaskor ända upp till kanten och förslut. Då bildas ett vakuum och du slipper paraffinera.
• Häll den heta nykokta sylten eller marmeladen i väl rengjorda, uppvärmda burkar, sätt på locket och ställ burkarna upp och ner. Då pastöriseras även locket.
• Våga gifta ihop nya smaker. Använd dina sinnen, lukta och känn dig fram i stället för att korsa smaker hej vilt. Pepparkakskryddor passar till exempel bra till lingon medan blåbär går ihop med något syrligt, till exempel citron, apelsin eller ett syrligt bär. Det gäller att hitta balansen mellan att experimentera och blanda sådant som inte går ihop.
•Den osäkra kan alltid luta sig mot beprövade blandningar som till exempel kanel, äpplen och lingon.
• Annelis hemsida: www.valåhöjdensbär.se