Det här är en oerhörd berättelse om hur den sovjetiske generalsekreteraren Josef Stalin och nazi-Tysklands führer Adolf Hitler delade upp Östeuropa mellan sig och beslöt ta livet av alla människor från floden Oder till Uralbergen – till sista man, kvinna och spädbarn.
Åtminstone om de tillhörde fel klass eller ras.

Enligt den amerikanske historikern Timothy Snyders beräkningar dukade 14 miljoner människor under för två av historiens mest monstruösa samhällssystem – och detta inte i krig, utan i planerad utsvältning (Ukrainas bönder), massdeportationer (Ukraina, Kaukasus, Baltikum), sprängningen av storstäder som Warszawa och utplånandet av Östeuropas judar.

Om allt detta har skrivits förr, exempelvis i Robert Conquests ”Den stora terrorn”, men inte så här detaljerat och makabert.
Kommunister värjer sig alltid mot att jämföras med nazister i historiskt massmördande. Så kan man inte fördela den moraliska skulden, menar man.
För offren för detta slaktande är det naturligtvis likgiltigt om den som höll i avtryckaren hade röd eller brun partibok.