En arbetskamrat inom hemtjänsten vill äta lunch med dig, för att lasta av sig sitt problem: Hon står inte ut med att arbeta hos 85-åriga Sara. Du får ägna lunchen åt att lyssna på henne fastän du hade ett viktigt ärende att uträtta.
Det finns personer som tar av andras energi och vad de själva behöver, utan att känna dåligt samvete, ånger eller skuld. De tjuvar energi för att själva få en ”energikick”. De avreagerar sina inre spänningar på andra.

Ingalill Roos har skrivit en bok om energitjuvar och hur man ska skydda sig mot dem. En bok som har sålts i 140 000 exemplar.
Hon är samtalsterapeut och bor i Göteborg. En morgon när hon var ute och promenerade i skogen kom hon att tänka på hur vissa människor tar ens energi, man blir tung och trött. Energin rinner ur en. Det kom att bli upptakten till hennes bok. Så här berättar hon för KA:
– De som tar vår energi kan ha en kompetent sida utåt men på insidan bär de en förträngd vrede. Den kan komma ut i små portioner eller som riktigt hat. Den som utsätts blir oförklarligt trött och nedstämd, kan inte förklara vad som händer utan blir förvirrad, säger hon.

Kännetecknande för energitjuvar är att de vill ha makt och sista ordet. Utrymmet för andra krymper. Genom negativa kommentarer får de andras självförtroende att fräta sönder.
Energitjuven kan vara avundsjuk och missunnsam. Därför håller han/hon inne med beröm och uppmuntran och ger sällan en komplimang.
– Innerst inne är de skräckslagna att ha fel, men kan inte ta ett nederlag.

Ingalill Roos 
Ingalill Roos.
Foto: Joakim Roos 

En energitjuv

närmar sig gärna en person som inte är så försvarsinställd, som vill väl och inte tror att människor vill göra någon illa.
– Hon eller han är kanske för anpassningsbar och inte van vid att ta så stor plats utan förminskar sig själv. Det kan bero på att man inte känner sitt egenvärde.
Energitjuvar är så vanliga att de flesta av oss har erfarenhet av dem. Det gäller att känna igen dem.
– I en arbetsgrupp finns det alltid en eller två som förstör stämningen och sätter ner energin i hela gruppen, därför att de har så starka hävdelsebehov.

De kan komma med kritiska kommentarer som: Tycker du verkligen att du gjorde det där så bra? De tjafsar om ovidkommande saker för att känna sig märkvärdiga och tar plats på bekostnad av andra.
– Baksidan är energitjuvar som saknar inlevelseförmåga och kan vara skamlösa. Det är viktigt att arbetsledningen är lyhörd och lyssnar på dem som inte är lika utåtriktade och verbala.
Ingalill Roos tycker att en arbetsplats ska präglas av en positiv anda. Alla ska bli sedda, lyssnade till och bemötas med respekt av chefer och arbetskamrater. Då kan man utvecklas, ta ansvar och vågar ta initiativ.
– I en växelverkan reder man ut saker och ting tillsammans. Men en energitjuv vill alltid vara i överläge.
Varför blir vissa personer energitjuvar?
– Det kan handla om bristande bekräftelse som barn. För att kompensera detta tar man av andras energi i sitt vuxna liv.

Ett problem är att energitjuvar sällan tycker att de behöver arbeta med sig själva, eftersom de inte ser att de gör något fel, utan lägger över det på andra.
Av alla som kontaktat henne är det en enda som erkänt: Jag är en sådan där som du pratar om.
Det var en man och han kom till henne och bearbetade all sin vrede och sorg, det han upplevt i sin barndom.
Om hon själv råkar på en energitjuv, som är avundsjuk eller försöker förminska henne, höjer hon sig numera, säger hon och sträcker på sig.
– Jag tänker inte bli oskyldigt tillplattad. Jag känner mig stolt över mig själv. Jag vägrar att tilllåta en person, som gör mig illa, att påverka mig.

Så upptäcker du en energitjuv

- Blir jag glad och upplyft eller trött och nedstämd och förlorar glädjen när jag träffar vissa personer?
- Har jag arbetskamrater som sårar och kränker utan att känna skuld?
- Lyssnar den jag möter, och ställer följdfrågor? Eller var det ett enkelriktat samtal där bara jag lyssnade?

Så hanterar du en energitjuv

- Bli observant. Lär dig att tyda signaler, om en person alltid vill styra och bestämma och är dominant.
- Ta inte på dig skulden när du vet att du inte gjort något fel. Det är inte ditt fel att någon lägger ut sina inre konflikter på dig. 
- Anklaga inte dig själv. Ställ dig på din egen sida. Låt inte andras behov gå före.
- Utveckla din självkännedom och sätt gränser för vad du kan acceptera.
- Om någon kritiserar dig kan du fråga: Nu förstår jag inte hur du tänker, vad menar du med det? 
- Sluta hoppas på bekräftelse från en energitjuv.
- Tala med din chef om hur du mår och känner dig.
- Undvik att vara tillsammans med människor som förminskar dig och dränerar dig på energi.

ID: Ingalill Roos

Yrke: Socionom, samtalsterapeut och författare.
Familj: Två vuxna barn och tre barnbarn.
Aktuell: Har skrivit boken Energitjuvar. Hennes senaste bok är Kärlekens energi (Månpocket).