– Smärtan försvinner inte, men man glömmer bort den för man koncentrerar sig på dansen, säger undersköterskan Rose Bjärelid.
Hon fick diagnosen fibromyalgi för tio år sedan. Genom vårdcentralen fick hon remiss till Eva Bojner Horwitz på Riddargårdskliniken i Stockholm. Eva Bojner Horwitz är medicine doktor, sjukgymnast och dansterapeut. Hon har forskat om hur dans, musik och bild påverkar stressrelaterad smärta, till exempel fibromyalgi. I en grupp om tio kvinnor uttrycker Rose sina känslor genom dans.

Eva Bojner Horwitz 
Eva Bojner Horwitz. 

Hemma hos Rose

Bjärelid i Husby utanför Stockholm, ligger rosa fjärilar av socker på vardagsrumsbordet. Rose gör bröllopstårtor och andra konstnärliga tårtor på beställning. Att sitta och pyssla med detaljrika dekorationer distraherar henne från smärtan, precis som dansen, och bringar lugn.
Sjukdomen finns kvar, men Rose kan hantera den bättre idag. Innan hon började gå hos Eva Bojner Horwitz fick hon värktabletter mot smärtan. Men kulturaktiviteterna har hjälpt henne mycket mer.
– Kultur engagerar både kroppen och själen. Alvedon tar man och sedan går man bara och lägger sig igen.
Rose är också med i projektet Den helande teatern, där patienterna läser texter tillsammans med skådespelare från Dramaten, som Marie Göranzon. Att läsa texter med starkt käns-loinnehåll har precis som dans visat sig lindra kronisk smärta och stress, enligt Evas forskning.

Att se en teater- eller dansföreställning, och uppleva kultur passivt, kan vara lika positivt för hälsan som att utöva den aktivt, enligt Eva Bojner Horwitz.
– Jag brukar roa mig med att titta på människors ansiktsuttryck och rörelsemönster före och efter en föreställning. De både rör sig och ser annorlunda ut när de går ut.
Men all kultur behöver inte vara hälsosam. Det finns till exempel musik som får en att må dåligt. Det är när lusten styr och man blir berörd som man kan förbättra närminnet, få stabilare blodtryck, minska stresshormoner och lindra smärta och ångest. Man ska vara riktigt närvarande i aktiviteten och ge sig hän åt den.
– Man kan känna när man får kontakt med nya delar av sig själv, när du får fatt i din fulla potential.

Vilken aktivitet som passar en är individuellt. I boken ger Eva tips på aktiviteter, till exempel drejning om man tappat fokus, stickning för att bli lugn eller teater för att minska stress och smärta. Men också fiske, trädgårdsarbete och matlagning presenteras, eftersom det är aktiviteter man kan vara fullständigt närvarande i. Eva vill bort från finkultur och bredda begreppet kultur.
– Att göra en måltid tillsammans och dela den kan vara en hälsosam kulturupplevelse.
Eva tycker det är viktigt att man får ägna sig åt kultur på arbetsplatsen, för att få bukt med långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar. Och det är viktigt att alla får ta del av det, inte bara vissa utvalda.
– Kultur på recept ska inte behövas. Det ska kunna erbjudas långt tidigare.

Genom att buffra med kulturaktiviteter kanske vi till och med kan slippa utmattningsdepressioner, säger Eva. Men kulturen är en färskvara som ska konsumeras regelbundet.
– I stället för vinlotteri på arbetsplatsen finns det de som har fört in en delad musikupplevelse. Man tar med sig musik som har betytt mycket för en och spelar den för sina kollegor, det vill jag slå ett slag för.

Evas tips: Kultur på arbetsplatsen

- Byt miljö i er miljö. Sätt er i ett annat rum.
- Gör en aktivitet som ni normalt inte gör i arbetsgruppen. Ta med musik eller läs en text, berätta om hur ni upplever den, varför den påverkat er. Låt alla som vill få vara med!
- Klimatet ska vara tillåtande och helt utan prestation.


Kulturaktiviteter kan:
- Minska stresshormoner
- Locka fram outtalade känslor - minska smärta
- Minska krav på prestation
- Stabilisera nervsystemet
- Trigga signalsubstanser och hormoner
- Öka självkänslan
- Förbättra minnet
- Ge känslor av sammanhang och meningsfullhet
- Göra livet mer begripligt

Källa: Kultur för hälsans skull, Gothia förlag.