NYHETER

Heltidens vinnare och förlorare

2011-09-28
Mer än var fjärde anställd inom vården vill arbeta fler timmar. Kommunal har länge drivit rätten att arbeta heltid.
Rätt till heltid finns i 44 procent av kommunerna. I 32 procent av kommunerna fungerar det bra, i 7 procent dåligt. KA har listat de bästa och sämsta kommunerna.
Läs mer

Önskeschema och timbank rosas på Ekliden

2011-09-28
Ge och ta. Det gör att rätten till heltid fungerar på Ekliden i Strömsnäsbruk. Och det gäller både önskeschemat och var man ska jobba.
— Om vi har lite att göra går vi upp till den andra avdelningen, säger undersköterskan Caroline Strandberg.
Läs mer

Oklara rutiner skapade stress

2011-09-28
I Stenungsund fanns det ingen struktur för hur heltidsarbetet skulle fungera. Rätten till heltid blev ett arbetsmiljöproblem. Till slut avskaffades den. I dag tycker undersköterskorna att arbetet fungerar bättre. Och att stressen är mindre.
Läs mer

PÅ JOBBET

”Rummet fylls med frid när någon dör”

2011-09-28
Varje vecka tar livet slut för en av hennes patienter. Men att arbeta med döden, för undersköterskan Rosanna Alex närmare livet.
— Det lär mig att ta vara på det jag har, det är deras gåva som jag får tillbaka.
Läs mer

LIV & HÄLSA

Rose mår bättre med kultur

2011-09-28
Rose Bjärelid har lärt sig hantera sina smärtor med hjälp av dans och hantverk. Om man hittar kulturaktiviteter som passar en och använder dem på rätt sätt kan man minska både stress och smärta. Det säger Eva Bojner Horwitz som har skrivit boken Kultur för hälsans skull.
Läs mer

”Skydda dig mot energitjuvar”

2011-09-28
Han kritiserar dig, höjer rösten och ser till att få sista ordet, medan du inte vågar säga emot. Hon förväntar sig att du ska lyssna på hennes problem utan att bry sig om hur du mår.
De stjäl din energi.
Läs mer

Om ett barn blir misshandlat

2011-09-28
Vad ska förskole- och skolpersonal göra om de upptäcker att ett barn blir misshandlat? Vilka skyldigheter har personalen? Och hur ser du att ett barn kan vara utsatt för misshandel?
Läs mer

KÅSERI: SUSANNA EKLUND

Jag är en Slösa

2011-09-28
Oj, då. Det var ju inte så bra, konstaterar jag. Igen. Det gör jag i stort sett alltid en vecka efter löning. Vad som inte är bra är naturligtvis saldot. Bankomatkvittot visar ju chockerande siffror.
— Va? Bara 849 kronor! Har jag blivit skimmad?
Läs mer

KOLUMN: CHEKO PEKGUL

Anna Lindh – mer än kompis

2011-09-28
Mordet på Anna Lindh var ett nationellt trauma. Vi bearbetade det genom att gång på gång berätta för varandra vilken underbar människa hon var. Oräkneliga är de porträtt som målar upp henne som varm, gladlynt och engagerad.
Läs mer

DEBATT

Privatiseringarna var fel väg

2011-09-28
Borgerlig propaganda och affärsintressen har fått kommunerna att privatisera. Nu borde fler göra som vi i Umeå, skriver Lasse Jacobson, ledamot (V) i kommunfullmäktige i Umeå.
Läs mer

LEDARE

Tolv LO-förbund klarar mer än tre!

2011-09-28
Lönestriden mellan industrins män och vårdens kvinnor är inte ny. Men synen att just privat industrisektor ska leda löneligan är inte längre sann i LO-familjen. Konflikten blev uppenbar då IF Metall, Livs och GS beslöt att lämna samordningen i protest mot kvinnopotten. Frågan är om deras åsikt att tillverkningsindustrin bör ta täten har något med dagens verklighet att göra?
Läs mer

VANN DU?

Vinnare till krysset nr 14/2011

2011-09-28

Läs mer

Vi vann böcker i nr 14/2011

2011-09-28

Läs mer