SVAR: Din sjukskrivning påverkar inte antalet semesterdagar du har rätt till, det vill säga din rätt till ledighet. Däremot påverkar sjukskrivningen din rätt till ersättning vid ledighet. Frågan är alltså när sjukskrivning är semesterlönegrundande.
Vid sjukdom är 180 dagars sjukskrivning per intjänandeår semesterlönegrundande utom när sjukskrivningen beror på godkänd arbetsskada, då samtliga dagar är semesterlönegrundande frånvarotid. Vid beräkning av antalet sjukskrivningsdagar räknas varje intjänandeår för sig. Ett intjänandeår startar den 1 april varje år, vilket i ditt fall innebär att du får tillgodoräkna dig alla sjukskrivningsdagar fram till 1 april 2011 (då dagarna från december 2010 till och med mars 2011 är färre än 180 dagar) och 180 dagar från och med 1 april 2011 till och med 1 april 2012.
Men det finns en yttersta gräns för hur länge sjukfrånvaro är semesterlönegrundande. Den inträffar när en arbetstagare varit helt eller delvis frånvarande från arbetet under ett helt intjänandeår. I ditt fall bör detta innebära att din sjukfrånvaro inte längre är semesterlönegrundande från och med 1 april 2012. Detta gäller den del du uppbär sjukpenning för, vilket verkar vara 75 procent. Har du kvar din anställning på din 25-procentiga sjukersättning gäller samma regler som för sjukpenning. En arbetstagare som på grund av sjukdom har beviljats sjukersättning tillsvidare har dock normalt inte längre någon anställning på den delen och kan av den anledningen inte ställa krav på semesterlön.