– Vi har haft mycket privatiseringar i Linköpings kommun och de har pressat priserna så mycket att sysselsättningsgraden blir alltför låg för många. Inga nyanställda får heltider och det har blivit en massa delade turer och jobb varannan helg.  Det är svårt för de anställa att kunna försörja sig och vi tycker att nu räcker det.

Vad kräver ni?
– Att man tar hänsyn till personaltätheten i nästa upphandling. Den senaste var så prispressad att personaltätheten låg på 0,35 till 0,40.

En undersköterska berättar i Östgöta Correspondenten att hon brukar ta med en boende när hon går ut med soporna för att kunna fylla i att den gamla fått gå ut på promenad.
– Ja de hinner inte med de krav de har. Till exempel lovar utförarna att de gamla ska få gå en promenad flera gånger i veckan. Det blir ett stressmoment när våra medlemmar inte hinner med att göra sitt jobb.

Anställda har vittnat om att de inte vågar anmäla missförhållanden, inte ens till sitt eget fack. Vad gör ni åt det? 
– De ringer oss men vill inte att vi gör något för de är rädda för konsekvenserna. Men då går vi in med skyddsombudet och försöker fånga upp det här. Vi tar upp det högre upp i organisationen så att ingen hängs ut.

Hur många har skrivit under?
– Vi är uppe i 900, både medlemmar och allmänhet och PRO ska också vara med. Vi ska gå till stadshuset med plakat och lämna över listan till äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD) klockan 13.15.