– Jag uppskattar verkligen att facket vill fortsätta kämpa för min sak, säger Peter Magnusson till Kommunalarbetaren.
Det var 2009 som Magnusson medverkade i SVT:s program Debatt, och berättade om saker som sagts av personalen vid avdelningen. Han gav exempel på attityder och uttalanden av kollegor som kunde uppfattas som främlingsfientliga. Det ledde till att han fick skäll av sina chefer, vilket de senare bett om ursäkt för, kollegor vände sig mot honom och arbetsgivaren valde att omplacera honom till en annan avdelning.
Kommunal drev ärendet vidare till Arbetsdomstolen, AD, som i våras gav sjukhusledningen rätt.

Nu vill Kommunal och LO-TCO Rättsskydd stämma svenska staten inför Europadomstolen och kräver skadestånd till Peter Magnusson.
I somras dömde Europadomstolen i ett liknande fall som gällde en undersköterska i Tyskland, som avskedades, efter att i media slagit larm om vanvård. Hon fick rätt av Europadomstolen.
– Jag tycker fortfarande att det är väldigt svårt att förstå AD:s dom. Och det känns oklart vad som gäller kring yttrandefriheten i Sverige, säger Peter Magnusson.
Juristerna vid LO- TCO Rättsskydd anser inte att Arbetsdomstolen i sin dom tagit tillräcklig hänsyn till den lagstiftade yttrandefriheten.
– De tar upp yttrandefriheten i sin dom men yttrandefriheten skyddas inte, säger Stellan Gärde, Magnussons ombud och jurist vid LO-TCO Rättsskydd.

Nu är det inte alldeles säkert att Europadomstolen tar upp ärendet, svar väntas om ett par månader.
Vad talar för och emot att domstolen tar upp det?
– Det är ett principiellt viktigt mål. Det finns en koppling mellan omplaceringen och yttrandefriheten. Men det är möjligt att Europadomstolen tycker att det redan finns vägledande domar, säger Stellan Gärde.
Peter Magnusson har efter domstolsnederlaget börjat arbeta som undersköterska igen vid sjukhuset, fast vid den geriatriska avdelning han omplacerades till.
– Och jag trivs väldigt bra. Jag har en bra chef och bra arbetskamrater.

Däremot har det uppstått en del obehagliga situationer, berättar han, när han stött på arga före detta kollegor. Ett arbetsmiljöproblem, som han gärna hade sett att sjukhusledningen intresserade sig för.
– Det är så klart inte bra för patienterna när det blir sådana obehagliga situationer. Men arbetsgivaren har inte velat kommunicera med mig över huvud taget kring sådana frågor, säger han.

Kommunalarbetaren har sökt företrädare för Södertälje sjukhus för en kommentar men inte lyckats få tag i någon.