”Jag är arg och besviken. Jämställdhetspotten behövs”, säger Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström, apropå avsikten från Livs, GS och IF Metall att inte ställa sig bakom LO:s beslut att driva kravet på jämställdhetspotter i kommande avtalsrörelse. (LO-tidningen, 2011-09-05).
Det är bra att Nordström tar tydlig ställning för LO-kollektivets lågavlönade medlemmar, men var fanns denna kampvilja i våras? Trots varningar från alla håll om att det nya industriavtalet kunde hota såväl LO-samordningen som kravet på jämställdhetspotter, stödde Kommunals ordförande detta i LO-styrelsen.

LO-styrelsen slog fast att det nya industriavtalet var förenligt med LO-samordning, ett beslut som Transport reserverade sig mot. Pappers vägrade att teckna avtalet och även Byggnads och Elektrikerna var starkt kritiska. Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin sa: ”Att män tjänar mer än kvinnor är ett grundproblem i det svenska samhället. Det industriavtal som nu planeras, sätter stopp för satsningen på jämställdhetspotter som framgångsrikt har minskat gapet mellan kvinnors och mäns löner. Det är ett svek mot alla kvinnor och ett nederlag för jämställdheten.” (KA 2011-05-20). Även arbetsgivarsidan har tolkat avtalet som oförenligt med en jämställdhetspott.

Trots detta valde Kommunal, Handels och HRF att stödja IF Metalls linje, och nu ser vi konsekvenserna. Det är ingen slump att det är GS, If Metall och Livs som reserverar sig mot LO:s beslut att driva kravet om jämställdhetspotter, samma förbund som tecknade det nya industriavtalet, och nu måste de leverera till motparten. Visst fick exempelvis Kommunal en högre procentuell höjning under senaste avtalsrörelsen medan industriarbetarna fick stå tillbaka med anledning av finanskrisen.
Men hur länge har inte kvinnorna inom vård och omsorg, handeln och hotell- och restaurangbranschen fått stå tillbaka?
Varken If Metall, GS eller Livs är emot jämställdhetspotten, bara emot nivån på den. Men är man för en jämställdhetspott värd namnet, förespråkar man inte en nivå på 40 eller 50 kr, som de gjorde.

Det nya industriavtalet var ett svek mot LO-kollektivets kvinnor. Det är lite för sent för Kommunals ordförande att ställa sig kritisk mot de förbund som hon i våras stödde i deras ansträngningar att få LO att ställa sig bakom industriavtalet som nu försvårar kravet på jämställdhetspott.

Alejandro Caviedes,
medlem i Kommunal Umeå.