Det är en upprörd bok av en upprörd man som aldrig verkar ha tappat livslågan och skärpan. Som ung deltog Hessel i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget och tillfångatogs av tyskarna. Han torterades, men lyckades två gånger fly från koncentrationsläger.

Därpå följde ett rikt liv som diplomat och som en av medförfattarna till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Han hade redan givit ut sina memoarer när han som 90-åring satte sig och skrev boken Indignez-Vous! eller Säg ifrån! som den svenska översättningen lyder.
– Jag förväntade mig aldrig att den skulle få sånt genomslag. Jag trodde kanske att den skulle intressera fransmännen, men att den skulle få sån explosiv effekt hade jag aldrig trott, säger Stéphane Hessel när han talar inför en fullsatt hörsal på Kulturhuset i Stockholm.

Boken är en enda lång uppmaning till dagens unga: bli upprörda över världens orättvisor, för som Hessel skriver:

Det är värdefullt. När vi upprörs över något, som jag över nazismen, blir vi engagerade, stridbara och starka. Vi deltar i en historisk rörelse, ett mäktigt historiskt flöde som behöver vår personliga energi för att dra vidare.

Själv är han just nu mest aktiv i Palestinafrågan där han upprörs över Israels ockupationspolitik. Men han är också engagerad i miljöfrågor och är exempelvis en uttalad kärnkraftsmotståndare. Och till publiken i Stockholm har han en tydlig uppmaning:
– Snälla, bli militanta i miljöfrågan. Miljön är det största akuta problemet i dag. Regeringarna kommer inte göra något, den ekonomiska makten kommer inte göra något. Det är medborgarna som är kapabla att göra något.