De senaste åren har jag mött flera som säger att ”nu när vi har en moderatledd regering så visar arbetsgivarna sitt rätta ansikte”. Flera industrichefer vill inte att deras anställda ska ha bra löner. Restaurangbranschen blir tuffare och anställda har olika löner, trots att de har lika lång erfarenhet. Övertid som inte betalas ut. Personer som jobbar utan anställningsavtal. Den moderata politiken har satt tydliga spår.

Det är också uppenbart
att Moderaterna nedvärderar arbetaryrkena. Finansminister Anders Borg sticker knappast under stol med sina åsikter: ingångslönerna för de kommunanställda vårdbiträdena och undersköterskorna är för höga och gör att färre får jobb. Därför anser han att ingångslönerna borde sänkas, trots att ett vårdbiträde kan ha så lite som 16000 kronor i månaden. Det är skamligt.
Många inom vården sliter ut kroppen, får en dålig lön och tvingas hoppa runt på deltid och vikariat. Att vara undersköterska, vårdbiträde eller barnskötare är ett tufft jobb och många har börjat vända yrket ryggen, trots att det inom snar framtid kommer att råda stor brist på arbetskraft.
Den moderata politiken har också gjort att fler lämnat facket, eftersom a-kasseavgiften höjts och därmed skrämt bort folk från både fack och a-kassan.

Allt det här syns tydligt i den påbörjade avtalsrörelsen. På industrisidan vill arbetsgivarna skrota centrala lönesättningar och se till att varje fabrik ska sätta sina egna löner. Då slår de hål på de centrala löneförhandlingarna som lägger en gemensam miniminivå för lön, arbetsvillkor och arbetsmiljö. Om alla avtal ska sättas lokalt så kommer det att leda till lägre löner och sämre villkor. Nu är de lokala avtalen alltid bättre än de centrala på de allra flesta punkterna och så vill arbetsgivarna inte ha det.
LO-facken kavlar däremot upp ärmarna och strider för att lönerna ska höjas rejält och för att det inte ska gå att sätta korttidsanställningar i system, utan att alla typer av visstids­anställningar ska räknas samman och övergå till en tillsvidareanställning efter två år. Det är bra att LO sätter ner foten, men ledsamt nog har medlems­tappet varit så stort så att facket blivit försvagat.

Vi måste alla jobba aktivt för att få fler att gå med i facket. Det är de anställdas trygghet det handlar om.

JA
till att fler måste bli medlemmar i facket!

NEJ
till Fredrik Reinfeldts politik.