Med nit och beslutsamhet bygger den amerikanske översten Henry Carrington fortet Phil Kearny mitt i nybyggarland i delstaten Wyoming. Året är 1866 och överallt runtomkring rider siouxer, alltid redo att attackera, att skalpera.

Det här är den sanna historien om indianhövdingen Red Clouds krig mot nybyggarna i väster, och visst är det en spännande berättelse. Men tyvärr är den ändå inte alls i klass med Dee Browns mästerverk ”Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee”.

Det är svårt att sätta fingret på vad det är som saknas, men jag tror att Browns problem här är att det är allt för mycket militariana, allt för lite själ. Det är också svårt att komma ifrån att det är en väldigt ensidig berättelse, indianerna blir som gäckande röda skuggor i periferin, mystiska och på nåt sätt oförståeliga. Det trots att deras kamp är den mest självklara: nybyggarnas fåfänga jakt på guld borde vara det oförståeliga.