Den senaste tiden har experterna tävlat i att tipsa hur du ska placera om din förmögenhet. Men den som inte har en massa sparpengar kan förbereda sig på krisen på andra sätt.
– För gemene man är det viktigare hur utvecklingen på arbetsmarknaden ser ut, säger Annika Creutzer.
Hon har jobbat i många år som ekonomijournalist med fokus på privatekonomi, men har också varit ekonom på Coop och Skandia. Hon menar att kommunalarna borde se över sin kompetens och investera i sig själva.
– Idag lever vi längre och samhället förändras så snabbt. Väldigt få personer kan räkna med att ha samma typ av jobb genom hela livet.

Arbetslösa unga borde spana in de yrken där stora grupper snart kommer att gå i pension. De som närmar sig slutet av arbetslivet, men oroar sig för en låg pension kan tänka på om de har någon hobbykunskap som går att använda.
– Kanske kan du hålla kurser i släktforskning. Det handlar om att sätta värde på sina förmågor, säger hon.
Men en medelålders undersköterska med fast jobb, varför ska hon omskola sig?
– Jag tror framförallt att kvinnor måste våga tänka utanför sin gamla yrkesroll. Ett lastbilskörkort är inte dyrt att ta på fritiden. Åkarna skriker efter kvinnor.
Arbetsförmedlingen spår fortfarande en bra sysselsättningsutveckling. Samtidigt varnar Sveriges kommuner och landsting för lägre skatteintäkter.
– Men det motverkas av lägre prisökningar och lägre löneökningar, säger Håkan Hellstrand, ekonom på SKL som inte tror på några personalminskningar framöver.

Annika Creutzer påpekar att krisen för många löntagare just nu till och med innebär ett tillskott i plånboken med räntor som är lägre än normalt, en dämpad inflation och sjunkande bostadspriser. Men trycket från omvärlden går åt andra hållet.
– De som köper ny bostad bör räkna med en ränta på 5,5 procent, det är där den bör ligga om ekonomin är i balans. Alla som har jobb borde också passa på att skaffa sig en buffert nu, säger hon.

TIPS

1 Vidareutbilda dig och skaffa en kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar, som till exempel lastbilskörkort.

2 Försök samla en buffert även om du har låg lön. Ett sparkapital som täcker två månaders utgifter är en bra grund. Om du blir arbetslös kan pengarna från a-kassan dröja i två månader.

3 Om du har fonder
eller aktier, agera inte i panik. Småspararna är ändå oftast ute för sent. Se i stället över sparande och fasta utgifter regelbundet två gånger per år. Ta till exempel in en ny offert på bilförsäkringar.

4 Är du orolig för bolånet
, kolla om den bundna räntan är lägre än den rörliga. Normalt sett är det tvärtom, men i orostider kan bankerna erbjuda låga räntor på längre bindningstider. Det kan dock fortfarande bli dyrare på lång sikt med bundna räntor än med rörliga.

5 Låt inte rädsla påverka dig att köpa en privat pensionsförsäkring. Ofta sparar du för lite för att det ska löna sig med de höga avgifterna. Se i stället till att du har tjänstepension och kollektivavtal. Gå med i a-kassan.