– Ja det är skrämmande siffror, säger Kommunals avtalsansvarige Lenita Granlund. Enligt henne är det främst visstidsanställda och timvikariers dåliga löneutveckling som drar ner genomsnittssiffran för kommunalarna.

Löneökningar 2010:
Privatanställda arbetare: 560 kr/mån.
Offentligtanställda: 350 kr/mån.

De här erfarenheterna sätter dock inga spår i LO:s upplägg för nästa avtalsrörelse. Förutom att det ställs krav på begränsning av den tid man kan vara visstidsanställd hos samma arbetsgivare. Så det blir en fråga som Kommunal själva får brottas med.
– På våra avtalskonferenser kommer vi att ta upp det här. Deltidsanställda har också till viss del halkat efter, säger Granlund.
Finns det inte skäl för LO att tänka om vad gäller avtalsupplägget? Det som nu presenterats inför kommande förhandlingar liknar förra gångens.
– Upplägget är lika. Men problemet för oss är att siffrorna för individer ser det bättre ut än för kollektivet. Många visstidsanställda går ut och in.  När några slutar med pension kommer andra in med ofta väldigt låg lön. Vi behåller så att säga inte pengarna i systemet.

Det här är ett gammalt problem. Kommunal drog slutsatsen för nästan tio år sedan att man borde satsa mer på att höja lägstalönerna ordentligt. Det skulle förhindra lönetappet. Lenita Granlund har i en tidigare KA-intervju dragit slutsatsen att LO i förra avtalsrörelsen borde ha prioriterat höjda lägstalöner mer.
Men det har inte satt några avtryck LO:s gemensamma avtalskrav inför Avtal 2012. Kravet på höjda lägstlöner är lägre än det totala lönekravet.
– Vi har diskuterat frågan och hamnat på det här, blir hennes korta svar på frågan om hon inom LO fört fram åsikten på prioritering av lägstlönerna.

I årets avtalsrörelse för LO fram krav på begränsning av korttidsanställningar. Men bland de frågor som LO har släppt är Kommunals hjärtefråga: rätt till heltid.
Granlund hänvisar till att Kommunal nu jobbar med frågan tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.
Så du är nöjd med utvecklingen. Ni behöver inte stöd av LO?
– Nej, i det här läget ser vi det så, svarar hon.

LO:s representantskap ställde sig idag bakom de avtalskrav som LO:s styrelse tidigare presenterat. Om en vecka får vi reda på hur många kronor och procent som LO-facken kommer att kräva.