Bröderna Ohlsson äger företaget Anrol AB som odlar grönsaker. Anrol har i sin tur anlitat det ukrainska bemanningsföretaget D Kuzneitsov som har 48 anställda. 18 av dem är med i Kommunal och fler är på väg att gå med enligt ombudsman Lars-Göran Olsson på Kommunal Skåne.
Härom veckan gick många arbetare ut i strejk på eget initiativ. De hävdade att de har för låga löner, och framför allt att för stor del av lönen går bort till mat och logi. Strejken fick inte stöd av Kommunal.
– Vi vet inte om arbetsvillkoren var dåliga eller om de fått oskälig lön, säger Lars-Göran.

Nu har Kommunal tecknat kollektivavtal med bemanningsföretaget, som måste betala 102 kronor i timmen till sina arbetare.
Men strejkandet har fortsatt idag, berättar Lars-Göran, som precis kommer från dagens andra möte med arbetarna.
– Jag uppmanade dem att inte strejka. Våra medlemmar ska arbeta om inte förbundet står bakom en strejk. Om de inte arbetar blir det inga pengar. Och blir det konkurs gäller inte lönegarantin eftersom företaget inte är svenskt.

Att de strejkar nu beror på att tolv personer har blivit uppsagda. Det beror på att de inte längre producerar tillräckligt, säger André Ohlsson, en av Androls ägare.
– Bemanningsföretaget vill inte ha dem kvar för att arbetsinsatsen uppnås inte på långa vägar. Man kan inte skörda bara en låda i timmen, då får konsumenten betala 90 kronor kilot. Man ska prestera ett visst antal kilo, det har de blivit informerade om.
André Ohlsson säger att det är en liten grupp på 12–15 personer som strejkar.
– Jag förstår inte problemet, att det är för dyrt att bo här och så vidare, säger han.

8 250 kronor dras från varje anställds lön varje månad. Lars-Göran Olsson tyckte spontant att det var mycket och har begärt att få se företagets bokföring.
– Jag kan inte säga att de här avdragen är oskäliga. Det finns anställda på plats som lagar all mat, tvättar och städar.
Bostäderna är ”vandrarhemsklass”, enligt Lars-Göran.
Förutom avdragen hävdar flera anställda att de dessutom fått för lite betalt.
– Av det jag har sett har de fått 16 000 någonting som de ska ha. Om de anser att de jobbat fler timmar för att komma upp i den lönen, det vet inte jag än, säger Lars-Göran Olsson.

Både Ica och Axfood bestämde förra veckan att de skulle sluta köpa produkter från Anrol. Staffan Ekengren, presschef på Ica, säger att de tog beslutet för att det är andra året i rad som Anrol är i blåsväder och det är oklart om arbetarna har sjysta villkor och löner. Ica köper purjolök och vitkål via grossisten Grönsaksmästarna, som köper från Anrol.
– Vi bad Grönsaksmästarna att vi inte vill ha produkter från Anrol. Det beslutet står kvar den här säsongen så får vi utvärdera sen.
– Vi vill se att effekten av det tecknade kollektivavtalet slår igenom innan vi tar ställning till om vi ska handla av dem igen.
Är det viktigt att era underleverantörer har kollektivavtal?
– Så detaljerade ställningstaganden har vi inte. Däremot är det kopplat till villkoren för dem som jobbar, de ska vara sjysta och lönerna ska vara rimliga.
Hur bra koll har ni på underleverantörerna när det gäller arbetsvillkor?
– Vi kvalitetssäkrar dem på olika sätt och där är arbetsvillkor en sak, vi har experter som jobbar med det. Utmaningen i ett sådant här läge är att Sverige inte räknas som ett riskland.

Det hör till ovanligheterna att Ica tar sådana här beslut och det har inte gällt företag i Sverige tidigare.
– Vi har fått en anstormning av media som gör att de stora köparna hoppar av. Jag förstår deras beslut i dagsläget för de är oroliga att bemanningsföretaget inte har skött sig, säger André Ohlsson.