– Undersköterskorna på IVA ligger lite högre. De har jobbat i mellan 20 och 30 år för att få den lönen. Det känns inte rätt att nyutexaminerade sjuksköterskor jämför sig med dem. Sjuksköterskorna får också jobba sig till en lön, säger Ylva Bengtsson, Kommunal.

Sjuksköterskorna har länge varit missnöjda med sina löner. När Vårdförbundet gjorde en lönejämförelse stod det klart att den högst betalada undersköterskan tjänade nära 25000 kronor i månaden. Och att tjugo specialistsjuksköterskor tjänade mindre.
– Arbetsmiljön har blivit ansträngd. Många har mått dåligt av påhoppet. Varför ska inte en undersköterska få tjäna mer än någon annan, säger Ylva Bengtsson.

Vårdförbundets Karin Karin Jisborg Hultgren anser att det måste vara en löneskillnad mellan en specialistsjuksköterska och en undersköterska. Och att det höjer undersköterskornas löner.
– Men det är inte fel att en undersköterska tjänar 25000 kronor. Det är Vårdförbundets medlemmar som ska tjäna helt andra summor, säger Karin Jisborg Hultgren, Vårdförbundet.
Hon anser att en specialistsjuksköterska ska tjäna en bra bit över 30000 kronor och jämför med en högskoleingenjör som tjänar 37000 kronor.
– Det handlar om manligt och kvinnligt, om jämställda och rättvisa löner och om hur man värderar kvinnlig kunskap. Det handlar inte om att ställa kvinnodominerade yrken mot varandra, säger Karin Jisborg Hultgren.
Att undersköterskorna känner sig kränkta anser hon är djupt olyckligt.

Jeanette Kjellberg är personaldirektör i landstinget i Kronoberg. Hon tycker inte att det är konstigt att undersköterskor kan tjäna mer än specialistsjuksköterskor. I stället är det en önskad situation.
– Vi har individuell lönesättning, det är undersköterskor som varit anställda lång tid. Vi vill främja medarbetare som vill uppnå verksamhetens mål, säger Jeanette Kjellberg, personaldirektör i landstinget i Kronoberg.
Hon påminner om att det är få undersköterskor som har så höga löner. Men anser att det inte är givet att en akademisk utbildning ska ge högre lön.
– Det är inte självklart att en lång akademisk utbildning ger dig bästa kompetens för det jobbet som du ska utföra och att du ger den bästa vården till patienten, säger Jeanette Kjellberg.

Löner i Landstinget Kronoberg

Medianlön

Undersköterskor: 21 200 kronor
Sjuksköterskor: 26 000 kronor

Källa: Kommunal och Vårdförbundet. Uppgifterna gäller 2010.