Under sitt möte med Kommunals ordförande Annelie Nordström berömde Tobias Billström fackets arbete när det gäller bärplockarna.
– Under många år har det inte funnits någon kollektivavtalsslutande part och det har varit en väldigt viktig fråga. Vi kan inte tvinga någon att ta på sig det och därför är vi glada att Kommunal har gjort det.

Kommunal har tidigare kritiserat regeringen för att inte ta ansvar för bärplockarna. Billström markerar att arbetsvillkoren framför allt är en fråga för fack och arbetsgivare och hänvisar till ”den svenska modellen”.
– Mitt intryck är att samtalen vi haft med Kommunal visar att vi tar ansvar i de här frågorna.
Billström anser att det inte är reglerna för arbetskraftsinvandring som har möjliggjort att bärplockarna, som framför allt kommit från Asien, utnyttjats av företagen.
– Det är andra problem, till exempel ren kriminell verksamhet, säger han och syftar bland annat på en av företagarna förra året som flydde med arbetarnas löner.

Ett annat problem är att det inte finns någon arbetsgivarorganisation att sluta kollektivavtal med, vilket Kommunal håller med om.
Billström vill inte uttala sig om huruvida han tror att bärplockarna kommer att få bättre villkor i år, med de skärpta reglerna för företagen. Kommunal vill att Migrationsverket ska ta större ansvar, inte bara ge tillstånd att arbeta. Tobias Billström säger att Migrationsverkets uppgift är och ska vara att bevilja uppehållstillstånd. Däremot kan verket samarbeta med Skatteverket.
– Det kommer man göra nu, säger Billström.

Billström tycker också att konsumenterna har ett ansvar att reflektera över priser och arbetsvillkor. Bland annat bör man känna till att en stor del av blåbären inte blir sylt, utan kosmetika, säger han.
– Det vore bra att sätta fokus på vad som är ett rimligt pris för de här produkterna som man har gjort förr när det gäller bananer och kakao.