Före detta chefen för Rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson är pensionerad från spaningsarbetet när han dras in i jakten på den som mördade och skändade en 9-årig flicka 25 år tidigare. Läsaren av tidigare böcker om Johansson känner igen den skicklige spårhunden, som kan se runt hörn. Och ändå inte.
Vi följer samtidigt Johanssons egen inre resa i samband med kroppens påtagliga förfall, som löper parallellt med den halvprivata jakten på den sexualmördare och pedofil som slarvades bort i en preskriberad utredning.

Många deckare är det som har skändade barn i centrum. Men GW Persson lyckas ge sin tolkning en både moralisk och filosofisk inramning som gör den intressantare än genomsnittet.
Sammantaget är det en stark och briljant kriminalroman, nu återutgiven i storpocket, som förenar djup och spänning på ett mästerligt sätt. Personliga assistenten Matilda är bara en av flera originella karaktärer.
Att författaren är bekant med ordet uska tyder på bra research.