När man ska upp i ottan och iväg. När man kommit hem efter jobbet. När det regnar… Det finns hur många ursäkter som helst för att inte motionera. Och för att hämta middagen på pizzerian.
Vinnargänget Halima Andersson, Johan Karlsson och Emelie Andersson brukade själva landa  i soffan om kvällarna med godis eller snacks inom bekvämt räckhåll. Kolhydratstinna och halvdöda av trötthet.

Halimas midja har blivit sex centimeter smalare och fler ska det bli, har hon tänkt.Halimas midja har blivit sex centimeter smalare och fler ska det bli, har hon tänkt.

Dock, den tiden är förbi. Vi sammanstrålar med gänget på KA:s redaktion efter 12 veckors KomiForm. Och drabbas av rena energikicken.
– När jag fattade att jag kan klara det jag föresatt mig blev jag så tagen att jag började gråta, berättar Emelie från Falkenberg stolt.
– Men det krävs stark vilja. Och handlingsplan, säger Karlskogabon Johan, vars meny före KomiForm mest bestod av kaffe, pizza och chips.
Halima håller med. Hon är bussförare i Borås och sitter still åtta timmar om dagen med början klockan 04.30. Då är det en utmaning att äta rätt. Gängets coach Beatrice Ahlperby vet att hon klarar det och viftar glatt med papperet från fett- och flåstestet.
– Ni har inalles lättat ungefär 25 kilo. Men det är bara bonus. Framför allt är ni ju nu piggare, starkare och gladare.

Nog är Johans resultat värt en high five. Minus 13,6 kilo och återerövrad kondis på bara 12 veckor!Nog är Johans resultat värt en high five. Minus 13,6 kilo och återerövrad kondis på bara 12 veckor!

Johan nickar ivrigt. Med heltidsjobb, kvällsmöten och två småbarn hemma tvingades han bortse från hindren. Och började planera.
– Morgonpromenader gick bort direkt, till exempel, jag är för morgontrött. Men det funkar ju att promenera efter jobbet eller sent om kvällen också. Och på helgen, säger han, nu 14 kilo lättare.
Emelie tänkte också om. Hon älskar att baka och brukade bjuda kollegorna och de gamla på smarrkakor till eftermiddagsfikat. Men sen lärde hon sig att kakan blir god också med malda nötter eller kokosmjöl.
– Ni är färdiga med min handlingsplan. Nu ska ni göra er egen, säger Bea.
– Glöm då inte de långsamma rörelserna. De får er att slappna av och samla kraft på en djupare nivå. För också gärna en träningsdagbok och må-bra-bok att ta fram för motivationen.

– Som vanligt är jag imponerad och stolt över vilka resurser det finns inom varje deltagare. Gänget har bevisat för sig själva att de kan förändra vardag och beteende. Min drivkraft som coach är just bekräftelsen som uppstår när förändringen sker, säger Bea.
– Jag är övertygad om att ni hittar vägen till er egen livskvalitet. Lycka till i fortsättningen!

Gänget troppar avslutningsvis av mot gymmet för en avslutande duvning i långsamma rörelser. Så lätta att glömma bort eller inte hinna med. Men så stärkande för kropp och själ!

VINNARE 1: EMELIE ANDERSSON

Emelie AnderssonÅlder: 22 år.
Bor:
Falkenberg.
Gör: Undersköterska på demensboende.
Familj:
Sambon Peter.
Längd: 163 cm.
Vikt: - 5,9 kilo. Från 69,9 till 64 kilo.
Midjemått: Från 88 till 79 cm.
Fett: Från 43,9 till 39,6 procent.
Syreupptagning: Från 1,5 till 2,2 liter per minut.

Utgångsläge:
Jag jobbar mellan 07.00 och 14.00 eller 16.00 och ibland kväll. "Frukosten" är en skiva knäckebröd och lunchen Varma koppen. Det blir desto mer smaskiga kakor, glass och chips. Om kvällen ligger jag utslagen i soffan och tittar på TV. Jag är jämt sötsugen och tränar ingenting.
Jag vill få i gång mig själv, slippa sötsug och huvudvärk och känna mig bekväm i min egen kropp.

Efter 12 veckor:
Redan efter halva tiden har jag nått mitt mål och känner mig pigg, glad och stark. Huvudvärken och sötsuget är borta och jag har upptäckt att jag älskar att springa.

Mat och motion i vardagen:
Jag planerar veckan noga och förbereder nästa dags meny kvällen innan. Jag kliver upp en halvtimme tidigare än förr, tar en smoothie och äter smörgås på bröd bakat på malda nötter och fröer. Jag tar med yoghurt, nötter och bär till mellis på jobbet. Och en matlåda med kyckling eller lax och mycket grönsaker. Jag små-äter inte längre.
När jag jobbar kväll promenerar jag på förmiddagen, annars på
eftermiddagarna. Arbetstiderna får styra och min sambo följer ofta med.
Jag anmälde mig till VårRuset för att promenera det, men sprang hela loppet. Gissa om det stärkte mig!
Svårast var dag tre av KomiForm. Då fick jag en fruktansvärd abstinens efter sött, hade huvudvärk, svettades och skakade.  Jag botade det med lite glass. Men snart var jag av med huvudvärken för gott. Utan glass.

Efter KomiForm...
...fortsätter jag förstås på den inslagna vägen. Jag sätter upp nya delmål, så nästa utmaning blir att springa Varbergsloppet. Jag ska också komma ihåg de långsamma rörelserna.

Emelies tre bästa:
1. Planera noga.
2. Hitta tiden.
3. Se möjligheterna och inte hindren.

VINNARE 2: JOHAN KARLSSON

Johan KarlssonÅlder: 30 år.
Bor: Karlskoga.
Gör: Elevassistent och förtroendevald. Familj: Sambon Cecilia. Sönerna Wiggo, 5 och Theo, 1.
Längd: 196 cm.
Vikt: - 13,6 kilo. Från 138,5 till 124,9 kilo.
Midjemått: Från 124 till 108 cm.
Fett: Från 36,2 till 30,1 procent
Syreupptagning: Från 2,7 till 4,4 liter per minut.

Utgångsläge
Jag hoppar över frukosten och  tar bilen till jobbet. Där dricker jag en massa kaffe och äter sen en pizza till lunch. Jag tränar ingenting och vräker i mig mat när jag kommer hem. Känner mig ibland som 70 år i stället för 30.
Förr spelade jag fotboll, men skadades och fick sluta. Jag gick då upp 30 kilo.  Mitt mål är att orka leka med mina barn och tycka om mig själv igen. Jag behöver en ny livsstil.

Efter 12 veckor:
Jag är pigg, stark, glad och lätt och har lyckats omvandla fett till muskler. Jag har inte ätit en pizza på 12 veckor och saknar det inte ens. Jag lyssnar på kroppen och anpassar mig efter den.

Mat och motion i vardagen:
Utan en handlingsplan funkar det inte, så jag lägger upp veckans träning på söndag kväll.  Promenader är min grej och jag promenerar efter jobbet eller sent på kvällen om jag haft möte. Och alltid om helgen, i sällskap med min sambo.
Jag tog upp fotbollen igen. Roligt!! Så sträckte jag ljumsken...Men snart är jag på det igen. Ibland blir jag sjuk eller sambon är ute och reser. Då går ett eller flera motionspass bort. Men sen tar jag nya tag.
Nya kosten gick lätt. Jag dricker en smoothie på morgonen, tar med en makrillmacka till jobbet och äter frukt som mellanmål. Jag tar också med matlåda med kyckling eller lax. Det är enormt viktigt att förbereda och ta med egen mat.
I sommar blir det mycket grillning med stor sallad till. Och ett glas öl ibland.
Svårast var att ta sig tid med de långsamma rörelserna, men ibland kan jag ligga ner och bara slappna av. Det fanns inte på kartan förr. Det där ska jag bli bättre på.

Efter KomiForm...
...höjer jag ribban. 15 kilo till ska bort. Men jag kommer nöja mig med att promenera fyra gånger i veckan. Jag har inte bråttom och jag ger mig inte.

Johans tre bästa:
1. Sätt upp mål
2. Håll fast fokus
3. Ha skoj!

VINNARE 3: HALIMA ANDERSSON

Halima AnderssonÅlder: 44 år.
Bor: Borås.
Gör: Bussförare i Borås Lokaltrafik.
Familj: Sambon Peter. Sonen Karim, 20 och bonusdottern Johanna, sju.
Längd: 157 centimeter.
Vikt: - 4,3 kilo. Från 71,4 till 67,1 kilo.
Midjemått: Från 88 till 82 cm.
Fett: Från 43.7 till 40.7 procent.
Syreupptagning: 1,7 till 2,0 liter per minut.

Utgångsläge:
Jag är i tjänst 04.30 till 14.00 och stressar för att hålla tidtabellen. Det blir ingen frukost och ingen lunch, utom en dag i veckan när jag har delat pass. Jag äter godis, dricker två-tre liter Cola light om dagen och somnar direkt efter jobbet. Jag vill bli piggare och gladare och gå ned tio kilo till mitt bröllop med Peter i höst!

Efter 12 veckor:
Jag gick bara ned fyra kilo, men vad gör det? Jag är piggare, gladare och starkare.  Humörsvängningarna är borta och Peter säger nu att han vill gifta sig omedelbums! Han har för övrigt gått ned de 10 kilona...

Mat och motion i vardagen:
Svårast är att få in rätt mat på rätt tider och det blir oftast bara en smoothie till frukost.  Å andra sidan, förr åt jag ju inget alls.
Jag lade av godis och Cola light från dag ett och satsade på mellis med nötter och frukt i stället. Lunchen är inga problem, för det finns bra sallader med kyckling eller tonfisk på jobbserveringen.
När jag kommer hem duschar jag och vilar en halvtimme. Sen blir det gymmet, om inte Peter gör mig sällskap dit på kvällen. Jag trivs bäst i grupp med instruktör. Jag styrketränar, gör spinning och joggar på löpbandet. På kvällen gör jag middag med rotfrukter, rött ris eller quinoa.
Morgonpromenader funkar inte för mig och avslappningen är också svår. Men jag springer nog av mig stressen på löpbandet.

Efter KomiForm...
...börjar min nya livsstil på allvar. Men det får räcka med träning
varannan dag och macka i stället för frukt. Jag sätter upp delmål. Det driver på! Jag har gått Linné-marschen i Borås och nästa mål är Kretsloppet i höst.

Halimas tre bästa:
1. Bestäm dig
2. Sätt upp delmål
3. Skaffa dig en träningskompis. Partnern, en kompis eller en granne.