Kommunals ordförande Annelie Nordström uppvaktade migrationsminister Tobias Billström för ett samtal om den utländska arbetskraft som ökar kraftigt under sommaren. I synnerhet handlade samtalet om bärplockandet i skogen.
– Billström öste beröm över Kommunal för att vi varit så aktiva i frågan, säger Annelie Nordström.

Tidigare i våras skärpte Migrationsverket kraven på bärföretagen. Utländska bemanningsföretag måste nu ha en filial i Sverige och de ska kunna visa att pengar finns till löner, oavsett tillgången på bär.
– Vi hoppades att de skärpta kraven skulle dämpa det här, säger Annelie Nordström.
Det verkar dock som att det kommer lika många migrantarbetare i år som förra året. Kommunal får ansökningarna om arbetstillstånd innan de går till Migrationsverket, för att kolla så att arbetsvillkoren är okej. 3 000 ansökningar har Kommunal redan godkänt.

Företrädare för bärföretagen har sagt att de skärpta kraven gör det svårt för asiater att komma hit. Vilka länder personerna kommer från vet Kommunal inte än, det ska sammanställas nu.
– Nu blir vårt jobb att kartlägga filialerna, säger Annelie Nordström. Ta reda på var de finns, finns de i verkligheten eller bara på papper?
Kommunal framförde till Billström att de vill att Migrationsverket ska följa upp hur det går för arbetarna, inte enbart ge dem tillstånd att arbeta. Billström svarade att Migrationsverket ska få i uppdrag att hålla koll via andra myndigheter, till exempel Skattemyndigheten, enligt Nordström.

Trots nya regler finns fortfarande problem. Idag kan man plocka bär för upp till 12 000 kronor utan att betala skatt.
– Vi vill att allt ska beskattas så att det blir en ren bransch, säger Nordström. Billström tycker också det men har mothugg från Finansdepartementet på grund av olika regler.
Ett annat problem är företagens moral, enligt Nordström. Såväl bland grönsaksplockare på fälten som för bärplockare i skogarna. Trots att man har en dräglig lön kan arbetsgivare ta tillbaka mycket av den genom att hyra ut dåliga och dyra bostäder till sina gästarbetare.
– Det är viktigt att Billström som företrädare ger uttryck för att han förväntar sig en hög moral från branscherna, det anger tonen, säger Nordström.

Nu återstår att se om de skärpta reglerna får någon effekt för bärplockarna.
– Vi har krävt nya regler, och fått bättre regler, nu måste vi använda dem så vi ska kunna hjälpa de här människorna, säger Annelie Nordström.
Ett jobb för Kommunal är också att det bildas en arbetsgivarorganisation.
– Det här är en omogen bransch. Ingen arbetsgivarorganisation vill kännas vid den. Det kan inte regeringen göra något åt. Vi behöver påverka till det.