En kort bok, korta meningar, enkelt språk. Men historien är rik och svindlande. På samma gång rolig, tankeväckande och djupt tragisk.

Det handlar om författarens mor Helena som har överlevt förintelsen. I varje kapitel får vi se vad Helena gör, som när hon gräver ner en servis i trädgården eftersom den är gjord i Tyskland, eller som när hon blonderar sitt hår eftersom ”bara de blonda överlever”, det har hon ju sett.
Allt har att göra med det trauma hon genomlevt: shoah, förintelse, holocaust. Boken ger också en fin inblick i efterkrigstidens Israel: Sexdagarskrig, konflikt mellan nybyggare och förintelseöverlevare skildras träffsäkert.

Men ”Varför kom du inte före kriget?” läses av alla israeliska skolbarn och den är framför allt en smärtsam påminnelse om vad människors ondska kan åsamka andra.