KA har tidigare berättat om uppropet som drogs igång av läkaren Arvin Yarollahi i Göteborg och spreds över landet, bland annat via Facebook där många anslöt sig till gruppen och diskuterade. På nationaldagen hade de manifestation i Göteborg och i helgen var de i Ludvika och Ronneby. Ett hundratal människor, främst vårdpersonal, deltog i Göteborg och Ronneby. I Ludvika var de fler, Arvin Yarollahi tror att de var 400-500.
– Det var bra stämning, folk var taggade. Nya människor slöt upp längs vägen och stöttade oss. Lokalbefolkningen hade väldigt bra koll och jag behövde inte göra så mycket, säger han.
I Ludvika handlar protesterna framför allt om att sjukhusets akutverksamhet ska läggas ned. Patienterna måste då färdas i ambulans i sju mil, till Falun.
– Grundproblemet är att de som bestämmer lyssnar inte på personalen. Det är det klassiska, att arbetarna får inte sin röst hörd och gör revolt, sammanfattar Arvin Yarollahi protesterna.

I Ronneby var många undersköterskor med och demonstrerade. En av dem är Britt-Marie Strömqvist som jobbar i hemsjukvården. Redan innan hon kom i kontakt med Arvin drog hon igång demonstrationer mot att 20 miljoner ska sparas i Blekinges hemsjukvård. Det betyder att omkring 17 undersköterskor försvinner, enligt Britt-Marie. Totalt har hemsjukvården idag 115 anställda.
Sedan vårdvalet infördes förra året har det varit kaos i hemsjukvården eftersom de då inte längre fick tillhöra vårdcentralen längre, berättar hon.
– Landstinget har gjort av med pengar på konsulter och avgångsvederlag. Jag vet inte om vårdvalet är rätt eller fel, men har kostat mer än vad man hade avsatt pengar.

Den 4 maj ordnade Britt-Marie en demonstration med ett par hundra deltagare. De krävde att landstingsledningen ska avgå. Britt-Marie har också samlat in 5108 namnunderskrifter som kräver samma sak. Idag (13 juni) överlämnar hon dem till landstingsfullmäktige. Britt-Marie anslöt sig också till Arvins upprop och nu jobbar de gemensamt i en arbetsgrupp för att bilda opinion.
– Hans rörelse kom som ett brev på posten till oss i Blekinge.  Det är viktigt att vi gör det här gemensamt, personal och patienter. Det är ett landsomfattande problem. Jag uppmanar alla människor att ansluta sig till ”Nej till nedskärningar inom vården”.
Britt-Marie Strömqvist är irriterad över att Kommunal inte är med och stöttar deras protester.
– Vi ska inte betala till något som tycker åt oss. Det är de förtroendevaldas jobb att ta reda på vad vi medlemmar tycker. Det är ju vi som är facket.

Magnus Pettersson är ordförande för Kommunals avdelning Blekinge. Han bekräftar att de valt att inte stödja protesterna och kravet att avsätta landstingsledningen.
– Politiken lägger vi som fackorganisationen oss inte i. Det är bra att våra medlemmar protesterar mot det de tycker är fel. Men vi går inte in och tar ställning. Jag tycker inte att en förtroendevald ska kräva politikers avgång, det får det allmänna demokratiska systemet sköta. Vi sköter förhandlingen och fokuserar på den för att skapa bra villkor för våra medlemmar.
Vad är din kommentar till kritiken att ni inte lyssnat på medlemmarnas åsikter?
– Min kommentar är att vi företräder våra medlemmar. Nu handlar det om att rädda jobb och att de här besparingarna blir så humana som möjligt för våra medlemmar. Vi är också emot nedskärningar i offentlig verksamhet. Men vi ska nog akta oss för att ta ställning i kampanjer och proteströrelser. Det är inte trovärdigt att kräva ledningens avgång och i nästa stund sitta och förhandla med dem.
Magnus Pettersson säger att det är facket centralt som bör ta ställning till om det ska samarbeta med rörelser som ”Nej till nedskärningar inom vården”. Arvin Yarollahi har skrivit till Kommunal och vill gärna ha ett samarbete. Kommunal har inte tagit ställning än.
– Jag ska ta upp frågan med förbundsledningen, säger kommunikationschef Emma Nilsson.