När Sonja Karlsson passerar den rödmålade skolan i Dikanäs, 11 mil nordväst om Vilhelmina, är det sin förra arbetsplats hon ser. Hennes tillvaro förändrades som ett blixtnedslag förra året. Hon hade städat skolan och andra lokaler i åtta år.
Plötsligt blev hon kallad till Vilhelmina till arbetsgivaren ISS. Där möttes hon av en kalldusch. Hon erbjöds städa samma område på 15 timmar i veckan i stället för 37. Det räcker omöjligt att leva på, anser hon.  
– Det är inte heller försvarbart att städa skolan på så kort tid, säger hon.

När ISS tog över städningen i Vilhelmina år 2005 hade hon redan fått finna sig i sänkt lön och provanställning.
Förra året fick ISS kontraktet i samband med en ny anbudsupphandling. Men städarna i Vilhelmina fick veta att pengarna inte räckte till. De fick finna sig i kortare arbetstider för samma städområden.
Åtta städare tackade nej till de nya villkoren och sades upp på grund av arbetsbrist.

Sonja Karlsson, 48 år, åkte omtumlad raka vägen till arbetsförmedlingen. Idag utbildar hon sig två dagar i veckan till undersköterska i Vilhelmina. Numera lever hon på studielån och studiebidrag.
– På sätt och vis var det bra. Jag tog steget att vidareutbilda mig, säger hon.
En annan av städarna, som tackade nej till de nya arbetstiderna, är Lena Persson. Hon är även Kommunals arbetsplatsombud i Vilhelmina. Då ISS tog över år 2005 fick hon sin lön sänkt med 2 400 kronor i månaden. I och med ISS nya avtal blev hon erbjuden 15 timmar i stället för 40 i veckan på en högstadieskola.

Att städarna inte larmat pressen beror delvis på tystnadsplikten, att ISS sagt att städarna ska hänvisa till arbetsledaren om media hör av sig. Och arbetsledaren i sin tur hänvisar KA till regionchefen Ann Johannesson. Hon säger att man får rätta mun efter matsäcken. Arbetet måste naturligtvis läggas upp annorlunda med den kortare arbetstiden.
– Vi måste anpassa utgifterna efter intäkterna. Alla i samhället får mer att göra och prisbilden blir allt mindre gynnsam.

När de åtta inte accepterade att gå ner i arbetstid annonserade ISS efter andra städare som var villiga att göra jobbet på 3 – 4 timmar.
– Tror man inte att man klarar av det är det bara att säga nej. Det finns alltid andra som fixar det, påpekar Ann Johannesson.
En av dem som nappade var Liselott Nilsson i Dikanäs men för att komma upp i heltid kör hon 18 mil fram och tillbaka till Saxnäs från sin hemby Matsdal.
– Jag är evigt tacksam att jag fått jobb, säger hon, väl medveten om att det i glesbygden knappt finns några arbeten.

KA har sökt ansvariga politiker utan att hittills fått tag i någon.

Vilhelmina kommun har lagt ut städningen på Riksbyggen som i sin tur upphandlat den och anlitat serviceföretaget ISS sedan år 2005. Kommunal stämde ISS inför AD (Arbetsdomstolen) på en miljon kronor och krävde skadestånd för städarna, men förlorade det målet.
ISS ägs av riskkapitalföretaget EQT.