SVAR: Alla får sju karensdagar när de påbörjar en ersättningsperiod med arbetslöshets­ersättning och om man sagt upp sig själv blir man normalt sett avstängd från ersättning i 45 ersättningsdagar. I en situation där mobbning förekommer kan man slippa avstängning om man säger upp sig, men det går inte att säga säkert på förhand.
Funderar du på att säga upp dig är det bra om du först skaffar ett läkarintyg på att du har problem på din arbetsplats eller att du varit i kontakt med facket. Ju mer bevisning det finns på att du blivit illa behandlad, desto bättre. Det är även bra om du kan intyga att man försökt komma tillrätta med situationen på din arbetsplats. Det kan förstås vara svårt ibland, beroende på vem det är som mobbar. Men som sagt, även om det finns dokumentation går det inte att garantera i förväg att du kommer att slippa avstängningen.
Det går oftast bra att jobba extra samtidigt som man stämplar, men med vissa begränsningar. Det är alltid viktigt att du talar om för a-kassan att du arbetar och hur mycket. Kontakta kassan om du vill veta vad som gäller i just ditt ärende. Beträffande vad du kan göra medan du är sjukskriven ska du vända dig till Försäkringskassan.