Men ändå, jämfört med andra grupper inom LO och näraliggande tjänstemannafack har de samordnade lönerörelserna inom LO funkat helt okej för den drygt halva miljon medlemmar i LO-kollektivet som är Kommunals, som även slapp de kris­avtal som Metall fick ställa upp på. Spänningarna runt jämställdheten som del av lönekakan släppte och den konstruktion som riggats höll hela vägen i mål.

Nu är det dags att forma samordningen igen. Och den här gången vill industrins förbund på ett tydligt sätt markera att de ska ta ledartröjan och utgöra ett riktmärke, nån sorts tak för löneökningarna. I alla fall vill tre av de fyra, GS, Livs och IF Metall ha det så. Pappers har hoppat av och verkar vilja köra sitt eget race, vilket är lite svårbegripligt, även om de har en stark ställning på sina industrier. Transport vill inte heller vara med i någon samordning, av gammal hävd verkar det som.
Kommunals ordförande Annelie Nordström hoppas på både en jämställdhetssatsning kombinerat med en stark samverkan mellan LO:s förbund även inför den kommande avtalsrörelsen, och ser ingen motsättning mellan industrifackens ramavtal med närliggande tjänstemannafack och samordningen mellan alla de 14 LO-förbunden.

Där har hon stöd även av ordförandena i Handels, Hotell och Restaurangfacket, liksom Seko.
Eftersom dessa sammantaget utgör en stor del av det LO som ligger utanför industriförbunden är det ingen djärv gissning att det blir jämställdhetssatsningar även denna gång. Med andra ord lite bättre lönechanser för kommunalarna.
Vem som ska ta täten och vem som ska hänga på är en klassisk diskussion inom LO-familjen. I dag vill den offentliga sektorn jobba som företag, skattefinansierad välfärd ligger i aktiebolag och vill exportera sina produkter utomlands, samt gör rejäla vinster på skattepengarna. Så det är väl inte alldeles självklart att det är just de klassiska industriförbunden som ska bestämma lönetaket. Något av guldet kunde ju komma även kommunalarna till godo.

I industrin är heltidsjobben regel, men offentligt betald välfärd fortsätter att bemanna med timmar, springvik och konstiga deltider. Tänk om heltid som rättighet står bland paragraferna i nästa avtalsprotokoll. Det vore verkligen bingo för lönen.