– Det finns ju cykelfestivaler lite runt om i världen. Den i Portland i USA är störst. I Tallinn ska de ha en veckan innan våran. Det är för oss som gillar att umgås med andra som gillar cyklar och titta på film och prata om cyklar.

Vilka är ni som arrangerar detta?
– Vi är en liten cykelklubb som heter Komet Club Roleur. Det är inte en sportklubb, utan mer för sådana som gillar cyklar och cykelkultur, att bygga och meka och samla.

Vad kommer att hända på festivalen?
– Först har vi en dag med film och föreläsningar i Lagerhuset i Göteborg. Vi visar bland annat en spelfilm om en tävlingscyklist från Schweiz. Den går på bio i Schweiz men lär inte komma upp här i Sverige. Vi har en föreläsning från en förening som lär folk som inte kan, att cykla. Sen har vi en riktig höjdare, det är en bloggare från New York som kommer. Han kallar sig Bikesnob NYC. Det är världens mest kända cykelbloggare, han är en riktig kändis i de här krets­arna. Det blir en utställning med cirka 20 handbyggda cyklar. Sen dagen efter är det cykelturer, loppis och picnic.

Vad kostar det?
– 100 kronor.

Är intresset stort?
– Ja, väldigt stort. Jag får flera samtal om dagen om festivalen.

Är detta den första cykelfestivalen i Sverige?
– Nej, jag tror att Vårgårda har haft en cykelfestival. Sen har vi i cykelklubben ordnat cykelfilmfestivaler både 2008 och 2009

Kommer det att bli ett återkommande evenemang?
– Det hoppas jag att det ska bli.

Finns det liknande cykelrörelser i andra delar av Sverige?
– Ja, vi har en systerklubb i Malmö, som heter Pista Malmø.

Vad är det som är så bra med att cykla?
– Det är väldigt snyggt att cykla. Vi cyklar av estetiska skäl. Det här med att man blir hälsosam och frisk av att cykla har man hört så mycket. Framför allt tycker jag om att cykla för att det är snyggt.

Har du något bra cykelmotto, som du vill delge våra läsare?
– Det kanske är det jag precis sade. Men det är också en stor frihetskänsla att sätta sig på cykeln och det kostar ingenting, knappt ens att laga den, det kan man göra själv.

Om festivalen på nätet:
www.festival­­­.kometbicycles.se