– Vi har i dag ingen sammanhållen strategi för hur vi till exempel ska använda lagstiftningen. Det behöver vi. Och era artiklar sammantaget med det jag har upplevt under mina arbetsplatsbesök gör att jag känner det som mycket angeläget. Vi får diskutera det i förbundsledningen framöver, säger Annelie Nordström.
Är ni tagna på sängen?
– Hela den här kedjan som uppstår – LOV tillsammans med prispressen och den ökade pressen på de anställda – har vi inte varit tillräckligt uppmärksamma på och vi har inte varit tillräckligt strategiskt inriktade.

I flera artiklar har Kommunalarbetaren granskat hur införandet av lagen om valfrihetssystem, LOV, inom hemtjänsten har påverkat personalen. Vi har avslöjat hur valfrihetssystemet leder till att personalen i den kommunala hemtjänsten pressas och att fyra av tio privata hemtjänstföretag saknar kollektivavtal.
– Det är oerhört allvarligt och jag är förvånad över den siffran. Men det hänger samman med att vi inte lyckats skaffa tillräckligt många medlemmar i de privata företagen för att det ska bli ett tryck på dem att skaffa kollektivavtal.
Annelie Nordström tycker att Kommunal måste vara mer offensiva redan när den typen av reformer dyker upp.
– Vi måste titta på vad det finns för fackliga ingångar. Vad har vi för möjligheter att påverka? Och om vi inte kan påverka måste vi se till att våra fackliga företrädare kan använda sig av arbetsmiljölagen och annat.

Hon är inte beredd att gå så långt som att LOV borde rivas upp.
– Jag har inte tänkt i de banorna. Men det är en konstig hållning att se det som en naturlag att privata företag ska ha möjlighet att använda våra skattepengar.
Annelie Nordström upprepar det som Kommunal har sagt under flera år att det behövs nya strategier för att möta det faktum att allt fler medlemmar och potentiella medlemmar finns i den privata sektorn
– Nya fackliga arbetsmetoder måste utvecklas. Exakt hur är för tidigt att säga. Men vi måste ställa om till att bli en organisation som klarar av att hantera att många av medlemmarna arbetar i privata företag.