I SvT:s Uppdrag granskning igår berättades om hur en demenssjuk kvinna utnyttjades flera gånger sexuellt av en 80-årig man på ett äldreboende i Luleå. Undersköterskor reagerade men äldreboendets chefer ville liksom MAS:en, den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, avvakta. Till slut polisanmälde personalen händelserna.

Hur ska man som enskild medarbetare göra när man ser missförhållanden men har en chef som inte vill agera?
– Man ska använda Lex Sarah, som skärps från halvårsskiftet. Allvarliga missförhållanden måste efter 1 juli också anmälas till Socialstyrelsen, säger Helena Axestam, utredare på Socialstyrelsen.
Det ska finnas rutiner och system som ska förhindra sådana här händelser, och allt bygger på att ledningen stöder de anställda, förklarar hon.
Men om ledningen inte ger det stödet?
– Det här handlar om svåra frågor om sekretess och integritet och det ska den enskilde inte behöva bära ensam. Får man inte stöd av sin chef får man vända sig till någon annan, kanske vidare högre upp, till chefens chef, till nämnden i kommunen, en kvalitetssamordnare, en MAS.
Helena Axestam säger att Socialstyrelsen med den nya Lex Sarah kommer att få en bättre bild av allvarliga missförhållanden som hon tror skiljer sig åt mellan olika verksamheter, som äldreomsorg, stöd och service till funktionsnedsatta och institutioner med tvångsvård enligt LVU och LVM.

Den nya Lex Sarah som också omfattar LSS-verksamhet får en tydligare koppling till det systematiska kvalitetsarbete som kommuner och enskilda verksamheter måste ha. Skyldigheten att utreda och dokumentera och sedan avhjälpa missförhållanden fastställs i lag. Och allvarliga missförhållanden eller risk för sådana måste anmälas till
Socialstyrelsen.