– För några år sedan fick vi igenom att minst hälften av personalen ska ha omvårdnadsutbildning och nu senast att de ska ha meddelarfrihet, berättar Jane Cronhager, Kommunals sektionsordförande.
Hon hoppas att fackliga kollegor i kommuner som nu inför hemtjänstval inser riskerna om facket inte är på tå.
– Det fanns ingen koll alls här i början. Företag kunde starta direkt och fick pengar av kommunen, säger hon.

Nacka införde lagen om valfrihet (LOV) 2009, men startade redan i början av 90-talet en valfrihetsmodell. Privata hemtjänstföretag som certifierats av kommunen får ersättning via en check. Men enligt facket var kraven alldeles för låga och kommunen har tvingats säga upp avtal med flera företag som visat sig vara oseriösa. Ofta efter tips från Kommunal.
– Senast var det ett som kommunen ville godkänna, men vi upptäckte att det var samma företag som underkänts förut. Det hade bara bytt namn, säger Jane Cronhager.

I dag har Kommunal bra samarbete med kommunen. Nyligen antogs skarpare villkor för att bli godkänd utförare.
– Min förhoppning är att vi ska ha mer och mer kontakt med Kommunal så att vi kan ta del av deras kunskap, säger Eva-Marie Johnsson som arbetar heltid med företagsgranskning på kommunen.
En gång i kvartalet kollar hon med Skatteverket om de redan verksamma företagen har skulder. Varje år får utförarna också svara på hur många timanställda de har och hur stor del av personalen som har utbildning.
Men blir det påföljder om de har för många timanställda?
– Nej, inte hittills. I hemtjänsten kan det ge en bra flexibilitet att ha timanställda. Men har de enbart det är det en varningssignal, säger Annika Lindstrand som samordnar kommunens granskning.

I våras försvann
de sista spillrorna av Nackas kommunala hemtjänst. Kommunalrådet Erik Langby (M) har hävdat att det inte varit något ideologiskt mål för kommunledningen. Orsaken är krasst ekonomisk – det bar sig inte.
– Men det är för att ersättningen är för låg, säger Jane Cronhager, som hävdar att de privata företagen klarar sig enbart tack vare sina tilläggstjänster. Något som kommunen inte får konkurrera med. Nackas hemtjänstföretag har ett rikt utbud på allt från gräsklippning till deklarationshjälp. En stor del är RUT-subventionerat.
För facket blir framtiden en utmaning. Anslutningsgraden är låg i de privata företagen och Kommunal har dålig koll på de anställdas löneläge och arbetsvillkor.

Fem tips! Så kan facket granska företagen

1) Ta hjälp av Skatteverket och avdelningen att kolla upp företagen. Har de varit aktiva i en annan kommun? Kolla skulder, ägarförhållanden och inbetalning av arbetsgivaravgift och pension.
2) Ta strid för att facket ska vara med när kvalitetskraven spikas och försök få med kollektivavtalsliknande krav.
3) Sätt i system att via avdelningen tipsa andra sektioner om oseriösa företag.
4) Tänk på att det finns både företag med kollektivavtal som är dåliga arbetsgivare och företag utan avtal som är schysta. Satsa på att värva fler medlemmar på företag som saknar avtal.
5) Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal, fråga om de betalar in pension och kolla med Kommunal hur de ligger lönemässigt och om det finns klagomål från andra anställda.

Källa: Kommunal Nacka.