I 15 av kommunerna har samtliga företag kollektivavtal. I 17 av kommunerna saknar hälften eller fler av företagen avtal. Övriga kommuner ligger däremellan.
I Nacka, utanför Stockholm, har lite drygt hälften av företagen kollektivavtal. Det är något fler än för fem år sen när KA rapporterade att 19 av 46 hemtjänstföretag hade kollektivavtal.
Nacka har haft kundvalssystem i hemtjänsten sen 90-talets början. Och facket har alltid fått höra att ordet kollektivavtal är bannlyst.
– Det strider mot EG-rätten, säger kommunjuristen i Nacka, Helena Meier.

Sammanlagt finns
688 olika företag (siffran är från hösten 2010) verksamma i de 61 LOV-kommuner som besvarat vår enkät. Det saknas avtal i 272 företag, det motsvarar 40 procent.
Kommunerna tolkar lagen om valfrihetssystem olika, om det är tillåtet att kräva kollektivavtalsliknande villkor.
Rättsläget är oklart, bekräftar Konkurrensverket.
– Det strider mot de grundläggande principerna att kräva att företagen ska följa kollektivavtal fullt ut. Det är däremot möjligt att i viss mån hänvisa till villkor från kollektivavtal. Men en djupare utredning om det här vore bra, säger Charlotta Frenander, jurist vid Konkurrensverket.
Exempel på villkor som kan gå att ställa krav om, enligt Frenander, är: arbetstid, semester och minimilöner.

Orrens Vård & Omsorg
är en av de största aktörerna i Nacka och saknar kollektivavtal. Ägaren Ulla Björkroth anger ideologiska skäl. Och dessutom behövs det inte, anser hon.
– Det finns arbetsmiljölagar och andra lagar som vi följer. Det räcker, säger hon.
Men det är ingen kostnadsfråga. De försäkringar företaget tecknat är dyrare än ett kollektivavtal, enligt Ulla Björkroth.
Alla kommuner är inte lika säkra på sin sak som Nacka. I Kristianstad står det att företagen ska följa kollektivavtal eller motsvarande villkor. Där har alla hemtjänstföretag kollektivavtal.
– Det kan ha betydelse att vi har en sådan skrivning, eller så är det seriösa företag. Som det borde vara, säger Lilian Erlandsson, ekonom vid Omsorgsförvaltningen i Kristianstad.
Men efter KA:s fråga om kommunens krav kommer sannolikt skrivningen att ändras.
– Vi vill inte göra något som är lagstridigt, säger hon.

KA har tittat på kravlistorna hos 16 kommuner, åtta av dem med högst andel företag med kollektivavtal och åtta med en liten andel avtal i.
I både topp- och bottenkommunerna finns såväl kommuner utan någon skrivning om kollektivavtal som kommuner med långtgående krav om villkor enligt kollektivavtal.
Vad som står och inte står har liten betydelse i praktiken. Höörs kommun kräver att företagen ”inte vidtar åtgärder som kan antas medföra åsidosättande av svensk lag eller kollektivavtal.” I Höör saknas ändå avtal i ett par företag.
– Vi skrev in den punkten tillsammans med Kommunal, säger Anders Svensson, kvalitetscontroller på den ansvariga förvaltningen i Höör.
Hur vet ni att företagen inte åsidosätter kollektivavtal?
– Jag har inget bra svar. Vi kollar företagen så att de inte har några anmärkningar. Men jag tror inte att vi diskuterat uppföljning på annat sätt.
Men Sigmund Wiveson, utredare hos Kommunal, med konkurrensfrågor som specialitet tycker att det ändå har betydelse att kommunerna tar upp frågan om avtal.
– Det blir en viljeyttring från kommunernas sida. Och det blir ett krav på de företag som blir godkända att de har schysta villkor. Förbundets uppfattning är att kommunerna ska kräva kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor.

LOV är i stort sett
fortfarande ett borgerligt projekt. Det har därför inte gått att jämföra om politiskt styre påverkat hur stor del av företagen som har kollektivavtal.
Av samtliga 68 kommuner som var i gång med LOV före jul, var det bara tre som hade röd-grönt styre när beslutet om LOV togs: Karlstad, Umeå och Östersund. Efter valet har det blivit röd-grönt styre i ytterligare elva kommuner.
Ett alternativ till avtal för många företag är att teckna försäkringar för personalen som ger ett likvärdigt försäkringsskydd och garanterar pensionsinbetalningar. Men allt sådant som lägstlöner, obekväm arbetstid, uppsägningstid med mera som finns reglerat i kollektivavtalen på arbetsmarknaden, kan arbetsgivaren välja att strunta i så länge den följer lagen.

Avtalsläget i LOV-kommunerna
61 av de 70 kommuner som infört LOV (lagen om valfrihet) svarade på KA:s enkät. Av dessa har 15 kollektivavtal i samtliga hemtjänstföretag.

Samtliga hemtjänstföretag har kollektivavtal i Alingsås, Växjö, Säffle, Kristianstad, Bollebygd, Kävlinge, Salem, Staffanstorp, Vindeln, Karlskrona, Norrtälje, Kungälv, Österåker, Nynäshamn, Åmål. (15 st)

Mer än 75 procent av företagen har kollektivavtal i Lund, Varberg, Danderyd, Huddinge, Kungsbacka, Västerås. (6 st)

50-75 procent av företagen har kollektivavtal i Partille, Vallentuna, Älmhult, Ängelholm, Stockholm, Höör, Uppsala, Västervik, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Halmstad, Nacka, Järfälla, Täby, Lidingö, Landskrona, Upplands Väsby, Vellinge, Vaggeryd, Boden, Gnesta, Kristinehamn, Ljusdal, Umeå, Borås, Falun, Nyköping. (28 st)

Färre än hälften av företagen har kollektivavtal i Stenungsund, Uddevalla, Haninge, Ekerö, Höganäs, Trosa, Värmdö, Sollentuna, Östhammar, Örebro, Håbo, Söderhamn. (12 st)

Så här har vi gjort
Alla som infört LOV har i en enkät från oss svarat på frågan vilka företag som är auktoriserade.
Vi fick svar från 61 kommuner. Vi lät Kommunal och Fastighets gå igenom sina register och kontrollera om det finns avtal med företagen. Enstaka företag har eventuellt avtal med något annat fack. Bland annat har några ideella organisationer avtal med Unionen. En del av företagen är också enmansföretag.

Kollektivavtal

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisationer.
Avtalen anger "golvet" för vad som ska gälla.

Det är inte tillåtet med avtal som har sämre villkor än lagen.

Förutom försäkringsskydd för pension, sjukdom och olycksfall innehåller avtalet till exempel bestämmelser om:
Lön
Övertidskompensation
Jourtid
Semester

Själva kollektivavtalet i sig kostar ingenting för företaget. Det som kostar är avtalsförsäkringarna, som ingår i avtalet.
Hotell- och Restaurangfacket uppger att ett avtal hos dem kostar knappt 6 procent av lönesumman, vilket motsvarar 1 200 kr på en månadslön på 20 000 kronor.

Avtalet kan också innebära att löner, ob och annat måste höjas, vilket ökar kostnaderna.