1 Vad är meditation?
Meditation är ett antal metoder som tränar hjärnan och tankarna. Människor världen över har mediterat sedan flera tusen år. Meditation används och har använts i religioner, särskilt inom buddhismen och hinduismen, och som ett viktigt inslag i en livsfilosofi, som yoga. Men man har också mediterat av rena hälsoskäl.

2 Varför mediterar man?
Folk mediterar av olika skäl. Man kan meditera för att:
– Bli mer lugn, glad och avslappnad.
– Kunna stänga ute tanke-bruset och bli mer fokuserad, skärpt och medveten.
– Lära känna sig själv.
– Få svar på svåra frågor, få lättare att fatta beslut.
Oavsett vilket som är huvudsyftet får man ofta de andra punkterna på köpet. I religiös meditation kan syftet vara att bli medveten om gud.

3 Hur mediterar man?
Det finns många olika tekniker för att meditera. Här är några:
– Guidad meditation: En led-are eller en inspelad röst förmedlar bilder man ska tänka intensivt på och försöka föreställa sig. Det finns CD-skivor  med meditationer för olika tillfällen.
– Andas: Man kan meditera genom att bara sitta och andas som vanligt och försöka fokusera på andetagen. När man märker att tankarna far iväg för man tillbaka fokus till andetagen.
– Mantra: Ett mantra är ett ord som inte har någon betydelse. Man upprepar ordet gång på gång, hörbart eller tyst för sig själv och försöker att inte tänka på något.
– Gående: Man kan meditera medan man exempelvis promenerar. Då koncentrerar man sig intensivt på varje steg man tar och lägger märke till så mycket detaljer som möjligt, till exempel hur benet rör sig, hur marken känns under fötterna, hur det låter när man sätter ner foten.

4 Är meditation flummigt?
Sitta på golvet, tända rökelse och använda begrepp från buddhismen – vissa tycker att sånt känns främmande och avfärdar meditation som flum.
Allt det ovan nämnda kan förekomma, men inget av det är nödvändigt. En del får ut mer av att sitta i lotusställning på golvet, andra mediterar bättre i favoritfåtöljen. Vissa är hjälpta av rökelse, andra inte. Meditation är bara precis så flummig som man själv vill ha den.

5 Är det svårt?
Meditation är något man gör, inte något man kan. Om man försöker meditera så mediterar man, även om tankarna flyger och far och man inte kan fokusera alls. Om man mediterar regelbundet kommer det att bli lättare att fokusera. Det svåraste i början brukar vara att ge sig tid att meditera regelbundet.

6 Vad händer i kroppen och huvudet?
Tankar och känslor kan man inte mäta med några instrument. Men flera studier har visat att meditation kan ge mätbara effekter:
– Blodtrycket sjunker.
– Stresshormoner minskar och hormoner som ger välbefinnande ökar.
4 Hjärnan förändras. De delar som styr inlärning och medkänsla växer. Delar som har med ångest och stress att göra blir mindre.
Här är några hälsoeffekter som forskarna har sett:
– Depression och ångest kan minska.
– Risken för hjärtsjukdom kan minska.
– Smärta kan minska.
– Sömnen kan bli bättre.